Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, atacă politicile Guvernului de a arunca cu bani când avem creştere economică: stimularea consumului nu ajută la recuperarea decalajelor

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, atacă politicile...

Autor: Cristian Hostiuc

10.10.2017, 00:03 1171

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a atacat luni seara politicile Guvernului de a arunca cu bani atunci când România are creştere economică.

“Stabilitatea economică este esenţială. Stimularea consumului nu ajută la recuperarea decalajelor economice”.

El a afirmat că România încă nu a reuşit să înţeleagă, inclusiv la nivelul elitelor, cât sunt de nocive politicile economice prociclice.

Istoria ne arată că ţările care s-au abţinut să cheltuiască bani în perioadele de creştere economică au progresat mai mult pe termen lung faţă de economiile care au avut creşteri economice mari, dar care apoi au scăzut la fel de mult când a venit criza.

“Pentru dezvoltarea durabilă a unei ţări nu există subtitut la politicile economice fundamental corecte, adică politici anticiclice, când este creştere economică şi prociclice când vine recesiunea.”

De asemenea, el a spus că încă nu se înţelege cât de important este un sistem stabil de impozite, care susţine investiţiile.

În ultimii cinci ani, România a avut politici prociclice care au accentuat creşterea economică, dar care au lăsat în urmă deficite structurale majore, începând de la deficit comercial, deficit extern, până la deficit de pensii.

În acest moment, România are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, susţinută de majorări salariale şi reducerea taxelor, dar, la polul opus, are cele mai mici investiţii ale statului din ultimii 15 ani.

Isărescu spune că creşterea potenţialului unei economii vine din investiţii, nu din consum.

Guvernatorul BNR a fost prezent luni seară la Ateneul Român, la aniversarea a 25 de ani de la intrarea în România a firmei de audit şi consultanţă EY, parte din celebrul Big4 a firmelor internaţionale de audit şi consultanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO