ZF 24

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Atenţie la viitor şi la derapaje. Mai bine să te grăbeşti încet, decât să faci un accident şi să cazi şi mai rău

"Mai mult decât oricând ne-am împotmolit în pesimism, dar eu sunt optimist"

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Atenţie la viitor şi...

Autor: Florentina Niţu

21.11.2018, 14:15 1366

Decalajele economice, administrative, comerciale sau din alte domenii, care ne situează la o distanţă apreciabilă de Europa Occidentală ar trebui să ne preocupe permanent, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

"Atenţie la viitor şi la derapaje. Mai bine să te grăbeşti încet, decât să faci un accident şi să cazi şi mai rău. Mai mult decât oricând ne-am împotmolit în pesimism, dar eu sunt optimist.

Recuperarea decalajelor este importantă şi ar trebui să ne preocupe permanent.  Dar, nu trebuie să forţăm convergenţa. Avem nevoie de convergenţă reală, durabilă şi sustenabilă", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, prezent la evenimentul „România 2030: cum recuperăm decalajele faţă de Europa occidentală?”.

El a mai spus că procesul de recuperare a decalajelor trebuie să se desfăşoare într-un cadru adecvat. "Trebuie să ne dozăm bine eforturile cu care forţăm convergenţa, pentru că ea este ca un maraton. Avem nevoie de pregătire, rezistenţă şi curaj".

Potrivit acestuia, România a ajuns la o creştere economică de 63% în ultimii 15 ani, iar pentru a ajunge la nivelul european, de 70%, ne mai trebuie 6-8 ani, "dacă nu ne împiedicăm pe drum".

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti spune că România are nevoie de un proiect de ţară, de un nou plan prin care să recupereze decalajele faţă de Europa Occidentală, iar acum avem "o şansă istorică, unică să răspundem acestei provocări".

"La nivel financiar, ar trebui să avem stabilitate a preţuilor, finanţări publice solide şi sustenabile.

La nivel administrativ trebuie să vorbim de transformarea un întreg sistem format din sute de mii de oameni.

Infrastructura României la 100 de ani de la celebrarea Marii Uniri este încă precară. Decalajele există la nivelul cetăţenilor din punct de vedere al condiţiilor de trai: canalizare, apă, educaţie şi infrastructură.

Cum recuperăm decalajele faţă de Europa Occidentală? România are o şansă istorică, unică să răspundă acestei provocări", a spus Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO