Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, crede că programul „Investeşte în Tine” poate fi un eşec: Riscul este ca acei care iau „Investeşte în Tine” să nu investească în ei, ci în altceva

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, crede că programul...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

08.11.2018, 18:36 718

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, joi, că programul guvernamental „Investeşte în Tine” poate fi un eşec, context în care le-a încurajat, din nou, pe bănci să crediteze economia reală. 

„Riscul cel mare este ca cei care iau «Investeşte în Tine» să nu investească în ei, să investească în orice altceva. Cam acesta este riscul cu toate programele”, a afirmat, joi, Mugur Isărescu, la prezentarea „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia noiembrie 2018.

De asemenea, Guvernatorul BNR a susţinut că ştie cum este cu programele guvernamentale, de când a fost premier: „intenţii bune, rezultate slabe”.

„Trebuie să te uiţi la şurubăraia programului, la lucruri care par mici, dar care pot să determine o tendinţă. Buturuga mică răstoarnă carul mare. Poţi să ai intenţii bune şi, dintr-o trăsnaie care nu este bine înşurubată, să iasă altceva”, a detaliat Isărescu.

De asemenea, reprezentantul Băncii centrale a susţinut că băncilor le este mai uşor să acorde credite prin „Investeşte în Tine” decât firmelor, deoarece aceste credite sunt garantate de stat, astfel că riscurile sunt extrem de reduse pentru bănci.

„Cred că interesul celor trei – stat, bancă şi antreprenorul care vrea să se dezvolte este să iasă o poveste de succes. Atunci, ei trebuie să conlucreze. Treabă grea”, a mai spus Isărescu.

În acest context, Guvernatorul Băncii centrale a încurajat băncile să finanţeze economia reală, nu acest program guvernamental.

„Nu o spunem de un an – de doi. O spunem de multă vreme. Dacă stau aşa şi nu-şi pregătesc salariaţii, nu mă deranjează pe mine, este urât din partea lor (n.red. – să spună) «Nu ne lasă Banca Naţională» sau trec în partea cealaltă «Ne împinge Banca Naţională». Împingem economia reală că este treaba lor. Unde vor să-şi plaseze bani?”, a completat Isărescu.

Guvernatorul BNR a reamintit că băncile trebuie să-şi găsească specialişti care să ştie să citească un flux al unei companii. „Revin la ideea că a citi un bilanţ nu este chiar aşa de uşor, mai ales a vedea diferenţa dintre o fotografie şi un flux. Sunt economişti mari care fac confuzii în contabilitate între bilanţ şi flux”, a mai spus Isărescu.

Începând de luni, 15 octombrie, persoanele fizice de vârstă activă pot solicita prin „Investeşte în Tine” credite fără dobândă, plafonul total al garanţiilor fiind de 600 de milioane de lei, pentru acest an.

Beneficiarii acestui program sunt persoanele fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, tineri între 16 şi 26 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

Valoarea creditului pentru tinerii între 16 şi 26 de ani este de maximum 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului. Pentru persoanele între 26 şi 55 de ani valoarea creditului poate fi de până la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Începând din 15 octombrie, programul este operaţional prin intermediul CEC Bank, alte bănci fiind interesate să participe. Garanţia, oferită de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi de Fondul Român de Contragarantare (FRC), în numele şi contul statului este de 80% din valoarea creditului, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi orice alte costuri generate de participarea la program adiacente creditului.

Din sumele obţinute pot fi decontate cheltuieli pentru educaţie, cum ar fi plata cursurilor de specializare/ calificare/ pregătire profesională, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.), la unităţi de învăţământ din România, şi se poate plăti pentru achiziţionarea cărţilor, rechizitelor şi revistelor de specialitate. În plus, sumele pot fi utilizate pentru taxele de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri din România, precum costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate.

Alte cheltuieli eligibile sunt cele pentru achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriilor, a utilităţilor, locurile de cazare în cămine şcolare sau studenţeşti. De asemenea, sunt eligibile plăţi precum taxe la grădinţă, creşă sau şcoală privată din România, abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costurile publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, cheltuielile cu instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.

Tot prin „Investeşte în Tine” pot fi acoperite cheltuieli pentru sănătate, cum ar fi costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică. O altă parte a cheltuielilor eligibile prin program o constituie cele cu echipamentele sportive de uz personal si abonamentele la activităţi sportive (fitness, înot etc.).

De asemenea, creditul „Investeşte în Tine” poate fi utilizat şi pentru a finanţa o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe şi pentru modernizarea sau renovarea locuinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO