• Leu / EUR4.7274
  • Leu / GBP5.1830
  • Leu / USD4.2656
Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, critică modificările aduse taxei bancare: Dacă o haină e croită greşit, cu greu mai poţi să o faci să cadă bine

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, critică modificările aduse taxei bancare: Dacă o haină e croită greşit, cu greu mai poţi să o faci să cadă bine

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

2 apr 2019 547

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, crede că, în ciuda modificărilor făcute, noua taxa pe activele băncilor rămâne una croită greşit.

„Spun că este o formă îmbunătăţită. Dacă o haină este croită greşit, cu greu mai poţi să o faci să cadă bine, rămâne cu unele probleme”, a caracterizat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marţi, modificările aduse la taxa pe active.

Guvernatorul BNR a precizat că, pentru ca taxa modificată a băncilor, s-a acţionat în mai multe direcţii.

„Consiliul de Administraţie (al BNR – n.red.) le-a dat membrilor săi din Comitetul Macroprundeţial, din care facem noi parte şi Ministerul de Finanţe, un mandat (...): unu, ca textul modificat al ordonaţei să rupă legătura dintre nivelul taxei (pe activele băncilor – n.red.) şi ROBOR; al doilea, din activele taxate să le scoată pe cele sensibile, de exemplu, rezervele minime obligatorii sunt oricum obligaţia băncilor, un fel de taxă – nu poţi să le taxezi de două ori; (...); al treilea obiectiv a fost ca nivelul de taxare să fie redus, astfel încât să nu creăm un pericol pentru stabilitatea financiară. Din acest punct de vedere, toate obiectivele pe care ni le-a dat Consiliul de Administraţie au fost realizate”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii centrale a subliniat că noua taxă a fost „o iniţiativă nefericită şi neinspirată”.

„Cel mai mare pas înainte după apariţia acestei ordonanţe (OUG nr. 114/2018 - n.red.) şi după modificări (...) a fost că băncile au fost chemate în prim-plan, prin Asociaţia Română a Băncilor (ARB - n.red.), şi au putut să discute direct asupra modificărilor. Este bine şi pentru ţară, şi pentru Banca Naţională, ca să nu mai fim acuzaţi că suntem avocaţii băncilor. Băncile trebuie să aibă o voce mult mai puternică - şi prin asociaţie, şi separat. Să îşi explice maniera în care acţionează, limitele în care funcţionează, pentru că, în această perioadă de trei luni, o privire realistă, nu exagerată, a arătat, cu tărie, câte confuzii sunt în societatea românească, prind”, crede Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că, în aceste condiţii, este evident că nu a răbufnit degeaba în ianuarie şi februarie în privinţa modului în care a fost introdusă această taxă. „Aceste măsuri nu se iau în condiţiile în care toate aceste industrii aveau bugetele făcute, după care spui că este prietenoasă, pentru mediul de afaceri”, a subliniat Isărescu, referindu-se la modul în care a fost anunţată şi adoptată OUG nr. 114/2018, la finele lunii decembrie 2018.

Cu toate acestea, Guvernatorul BNR vede „pozitiv” tot acest efort de modificare a taxei pe activele băncilor.

„Am scăpat de o pacoste. Se mai pot face îmbunătăţiri. Bancherii să fie mai activi şi să-şi spună părerea şi aşa mai departe. S-a discutat pozitiv, cel puţin în ultimele săptămâni. Discuţiile le-am urmărit cu atenţie – maniera în care s-a discutat”, a punctat Isărescu.

În şedinţa de marţi, 2 aprilie 2019, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%/an. În plus, Banca centrală a menţinut rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5%/an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5%/an, precum şi a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai 2018, începând cu 8 mai 2018 şi fiind menţinute în următoarele şase şedinţe de politică monetară - din 4 iulie 2018, din 6 august 2018, din 3 octombrie 2018, din 6 noiembrie 2018, din 8 ianuarie 2019 şi din 7 februarie 2019. Nivelurile actuale ale RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt de 8%. Pentru rezervele în lei, nivelul a fost stabilit începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7274
Diferență: 0,0021
Ieri: 4.7216
Azi: 4.2656
Diferență: 1,1189
Ieri: 4.2238
Azi: 5.1830
Diferență: 1,4663
Ieri: 5.1033
Azi: 4.3506
Diferență: 0,2997
Ieri: 4.3355