Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Poziţia noastră este în favoarea reglementării criptomonedelor

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Poziţia noastră este...

Autor: Răzvan Botea

25.09.2018, 16:48 1142

Banca Naţională a României intenţionează reglementarea domeniului criptomonedelor, în condiţiile în care acest fenomen este unul global care nu poate fi oprit, iar poziţia Băncii Centrale Europene este aceeaşi, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR, în cadrul evenimentului de lansare a cărţii „Emerging Europe and the Great Recession”, a economistului Daniel Dăianu,  Membru al Consiliului de administraţie al BNR.

„Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu foarte multe avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră. Soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii, că sunt interne, internaţionale , tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere"

Fintech şi criptomonedele sunt elemente care pot fi de mare ajutor sistemului financiar, dar aduc cu sine riecuri mult mai mari, care ar putea genera sau accentua efectele unei crize financiare, precum cea din 2008, este părerea economistului Daniel Dăianu.

Valoarea unui bitcoin, moneda virtuală consacrată, este, la momentul transmiterii ştirii, de 6.450,55 dolari, în timp ce un Ethereum, a doua ca importanţă şi capitalizare de piaţă are valoarea de 211,19 dolari, potrivit coinmarketcap.com.

În acest moment există un total de 1993 de criptomonede care se tranzacţionează şi au o capitalizare totală de piaţă de 208,23 mld. dolari. Bitcoin deţine 53,6% din piaţa criptomonedelor, potrivit platformei citate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO