Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Rămânem pe ultimul loc în UE la intermedierea financiară, dar situaţia indicatorilor prudenţiali ai sistemului bancar din România este mai bună decât media UE

Mugur Isărescu, gu­vernatorul BNR

Mugur Isărescu, gu­vernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

20.01.2023, 17:00 1017

♦ BNR avertizează că riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au intensificat de la data Raportului anterior, ca urmare a creşterii incertitudinilor privind evoluţiile economice şi financiare ♦ Principalele riscuri sistemice la adresa stabilităţii financiare identificate la nivel sever, similar ediţiei precedente, sunt cele generate de incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina, precum şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice, inclusiv ca urmare a evoluţiilor geopolitice ♦ Alte riscuri sistemice importante, dar de intensitate mai scăzută, sunt cele determinate de întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene, în special prin PNRR şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental.

Situaţia indi­cato­rilor pru­denţiali ai sistemului ban­­car din Ro­mânia s-a îm­bu­nătăţit şi este în unele cazuri chiar mai bună de­cât media la nivelul Uniu­nii Europene (UE), băn­cile din România fiind bi­ne capitalizate, în timp ce problema creditelor ne­per­formante a fost re­zol­vată, rata NPL fiind sub  3%, însă marea pro­blemă este gradul scăzut al intermedierii fi­nan­ciare (ponderea creditelor în PIB), care plasează România la coada clasa­men­tului UE, după cum reiese din declaraţiile lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Intermedierea financiară este cea mai scăzută din Europa. Cineva ar putea să spu­nă aşa - intermediere scă­zută, credite pu­ţine, riscuri puţine. Ce vă doare domnule gu­vernator? Este mai bine. Dacă nu dai credite, nu ai risc şi stăm liniştiţi din punctul acesta de vedere. Dar, nu este chiar aşa. Deocamdată foloseşte banii deficitul bu­getar, Trebuie să discutăm serios pe tema aceasta, de ce este aşa. Este o întrebare grea. Chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare? Nu avem ne­voie de bani? Între­prinderile româneşti nu au nevoie de credit bancar? Poate nu au ne­voie, găsesc alte surse de finanţare. Atunci, dacă au alte surse de finanţare, care sunt ele? Cum de trăiesc? Este mai brează România din punctul de vedere al situaţiei la nivelul întreprinderilor? Suntem până şi sub bulgari. Este o preocupare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO