Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR despre situaţia economiilor în condiţiile în care dobânzile la depozite sunt mici în raport cu inflaţia: “Nu există miracole. Nu îmi fac iluzii legate de pierderea de putere de cumpărare din economiile mele. Nu m-am dus la bursă, i-am ţinut de la o vreme în titluri de stat. Am aşteptat ca şi băncile să majoreze dobânzile”

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR despre situaţia...

Autor: Claudia Medrega

12.05.2022, 18:10 7016

Deponenţi la bănci au fost penalizaţi câţiva ani, în condiţiile în care ratele dobânzilor remunerate de bănci la depozitele bancare au fost mult mai mici decât inflaţia, însă în perspectivă vor creşte dobânzile şi la depozite pe măsură ce BNR a majorat dobânda-cheie, iar fenomenul de restrângere a lichidităţii funcţionează, după cum anticipează Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

“Vreţi să vă spun adevărul. Nu există miracole. Nu îmi fac iluzii legate de pierderea de putere de cumpărare din economiile mele. Nu m-am dus la bursă, deşi am un coleg care lucrează acolo. I-am ţinut, de o vreme, în titluri de stat. Au dat o dobândă mai mare. Am aşteptat ca şi băncile să majoreze dobânzile”, a răspuns guvernatorul BNR întrebat cum şi-a protejat economiile de inflaţia mare.

Puterea de cumpărare a româniilor s-a erodat în ultima perioadă.

Isărescu spune că BNR se gândeşte şi la deponenţi care fac economii la bancă şi care au fost penalizaţi câţiva ani în condiţiile în care dobânzile la depozite au fost mai mici în timp ce inflaţia a crescut. Dar, creşterea dobânzilor nu se poate face dintr-odată, a explicat Isărescu. “Sunt 14 milioane de deponenţi. Nu poţi să-i neglijezi”.

Inflaţia anuală a crescut la 13,8% în aprilie.

BNR a majorat dobânda-cheie de la 3% la 3,75% la şedinţa de politică monetară din luna mai. Unele bănci au început să majoreze timid dobânzile la depozite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO