♦ „Au fost ieşiri de capital istorice. Am intervenit pentru stabilitatea cursului valutar, dar şi pentru asigurarea plăţilor bugetare“.
La ceva timp după evenimentele care au zdruncinat pieţele valutară şi monetară de la Bucureşti, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit în premieră într-o conferinţă de presă despre momentele dificile prin care a trecut România, dând detatii neştiute despre creşterea cursului valutar, a dobânzilor şi a costului de finanţare a statului din cauza tensiunilor politice legate de alegerile prezidenţiale.
„Celulă de criză“, „presiune puternică pe piaţa valutară“, „avalanşă de factori negativi“, „ieşiri istorice de capitaluri“, „ne-am jucat cu focul“, „încredere zguduită a pieţelor de capital“ sunt câteva sintagme folosite de guvernatorul băncii centrale pentru a evidenţia situaţia delicată prin care a trecut România şi implicit pieţele financiare locale în luna mai, după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
„În luna mai am avut o presiune puternică pe piaţa valutară, ieşiri mari de capital, aş spune istorice, probabl că unele din cele mai mari. Nu au fost determinate de un singur element. A fost o avalanşă de factori negativi. A început din cauza tensiunilor şi discursului public deseori agresiv în perioada campaniei electorale, s-a deteriorat treptat. Apoi a fost rezultatul alegerilor (tur 1-n.red.), apoi după asta a urmat demisia guvernului şi, mai ales, semnalul de alarmă l-a constituit faptul că ministerul finanţelor luni după alegeri, în 5 mai, nu a mai putut să absoarbă bani din piaţă. În consecinţă, am asistat la ieşiri masive de capitaluri. Problema majoră nu au fost intervenţiile. BNR a intervenit şi în ziua imediat după alegeri cu sume mari, chiar foarte mari. Orice intervenţie a BNR scoate lichiditate din piaţă“, a explicat Isărescu.