Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: Oamenii trebuie să ştie când iau un credit că trebuie dat înapoi. Nu trebuie să-i învăţăm toate clauzele abuzive, neabuzive. Asta e treaba avocaţilor. Am ajuns robul băncii? Ai ajuns robul a ceea ce ai făcut cu banii. Dacă ţi-ai făcut o casă, eşti robul casei, nu neapărat robul băncii

Mugur Isărescu: Oamenii trebuie să ştie când iau un...

Autor: Claudia Medrega

27.04.2017, 00:05 9188
Cei care iau un credit trebuie să ştie că acesta trebuie dat înapoi, iar băncile, când cineva le calcă pragul, trebuie să facă tot­deauna „instrucţiunile“ cu clienţii, precum în avion, chiar dacă sunt „plictisi­toare“,  susţine Mugur Isărescu, guverna­torul BNR.
 
„Oamenii călătoresc cu avionul, dar nu trebuie să ştie neapărat cum funcţionează mo­torul cu reacţie. Însă, trebuie să ştie că se urcă în avion şi că acolo sunt nişte reguli pre­cise şi să accepte, chiar şi cei care călă­toresc frecvent cu avionul, plictiseala aceea cu măsurile de siguranţă. Dacă călătoreşti mult cu avionul te şi gândeşti: ce mă tot omoară ăştia cu... Aşa şi când intră în bancă. Trebuie ştie că intră într-o bancă, nu în altă parte. Trebuie să ştie că un credit trebuie dat înapoi... lucruri simple... Dacă te îm­pru­muţi pe 30 de ani, apoi 30 de ani este o viaţă de om adult. Nu este împrumut de azi pe mâine. Am ajuns robul băncii! Ai ajuns ro­bul a ceea ce ai făcut cu banii. Dacă ţi-ai fă­cut o casă eşti robul casei, nu neapărat robul băncii“, a declarat Isărescu la simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu“.
 
Guvernatorul BNR a arătat că educaţia fi­nanciară este un domeniu mai sensibil, mai complicat, şi nu este posibil să se asigure o pregătire sofisticată a populaţiei, ca să înţeleagă sistemul bancar. Însă, el susţine că băncile, când cineva le calcă pragul, trebuie să le facă „instrucţiunile“ pre­cum se întâmplă în avion, chiar dacă sunt „plictisitoare“: „Aţi intrat într-o bancă! Aveţi serviciile acestea...“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO