Bănci și Asigurări

Mugur Tolici, BNR: Avem şi noi dificultăţi în a recruta câteva tipuri de posturi, în special în zona informatică, securitate informatică, programatori, în risk management, în zona de audit informatic

ZF Bankers Summit 2022

Mugur Tolici, BNR: Avem şi noi dificultăţi în a...

Autor: Ramona Cornea

12.07.2022, 16:24 159

Mugur Tolici, director de resurse umane în cadrul BNR, afirmă că există şi în Banca Naţională noi dificultăţi în a recruta câteva tipuri de posturi, în special cele din zona de informatică, securitate informatică, programatori, în risk management, în zona de audit informatic. 

”Avem şi noi dificultăţi cu câteva tipuri de posturi, în special cu zona informatică, securitate informatică,   programatori, dar şi în risk management, în zona de audit informatic. Sunt câteva nişe, câteva profile unde este greu de găsit şi pentru faptul că mare parte dintre ei au oferte atractive pentru a pleca în altă parte, în special în zona instituţiilor europene şi a cea internaţionale. Noi concurăm destul de mult cu altă bănci centrale, în special cu Banca Central Europeană în atragerea acestui profil de specialişti şi, în plus, cu atragerea celor specifice băncilor centrale: politică monetară, reglementare, supraveghere”, a declarat Mugur Tolici în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022.  

 

Ce a mai declarat Mugur Tolici în cadrul evenimentului: 

• BNR mai are din când în când probleme în a recruta oameni. 

• În continuare, facultatea cu cea mai mare atractivitate în ASE şi cu cei mai buni candidaţi este Facultatea de Finanţe – Bănci pentru că majoritatea vor să lucreze în sistemul bancar. 80% dintre absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă, majoritatea în sistemul bancar, deci rămâne atractiv în continuare. 

• Eu spun că nu (este o problemă legată de nivelul salarial – n.red), iar dacă este o problemă, ea este una foarte punctuală. Dintre ofertele pe care noi le dăm candidaţilor care au trecut cu succes toate probele, una din 20 este refuzată. În aceste situaţii, de regulă, persoana care s-a înscris la concurs ocupă deja o poziţie destul de importantă în sistemul bancar sau în organizaţia de unde vine. Nu salariul cerut este necorespunzător, ci poziţia pe care o targhetează este semnificativ mai redusă decât ce ar trebui să ocupe în bancă. Astfel, este normal că ceea ce îi oferă poziţia respectivă este la un nivel mai redus decât aşteptările. 

• Salariul este un element important, dar pachetul salarial, care include multe alte lucruri, este mult mai relevant. În cazul nostru, perspectiva foarte atractivă a unei cariere internaţionale face diferenţa de multe ori. 

• În Banca Naţională ai nevoie de 10 ani, în medie, ca să ajungi director. 

• Noi aplicăm acest principiu de potrivire cu postul şi la angajare de aceea respingem 5% dintre persoanele care câştigă concursul. Nu sunt potrivite pentru postul respectiv. 

• Pentru anumite poziţii ne batem cu băncile: pentru risk manager, administrarea rezervei internaţionale, zona de operaţiuni, poate şi IT, mai puţin în alte zone. Acestea sunt cele fierbinţi şi uneori avem probleme. Da, se mai întâmplă să vină băncile să ne ia banii. 

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO