Bănci și Asigurări

Muncitorii straini cresc peste asteptari piata pensiilor private

Muncitorii straini cresc peste asteptari piata pensiilor private
23.09.2008, 17:27 30

Numarul de clienti ai fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) a crescut mult peste asteptarile administratorilor in ultimele luni, principala cauza a acestei evolutii fiind faptul ca firmele locale au adus multi muncitori din strainatate, care sunt obligati sa adere la un fond.
Anul trecut, administratorii estimau ca pe piata pensiilor obligatorii vor intra in fiecare an circa 100.000 de clienti noi, insa potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) fondurile de pensii au mai castigat circa 206.000 de clienti in ultimele luni. Daca dupa prima etapa de repartizare aleatorie, care a avut loc dupa campania initiala de aderare, fondurile de pensii aveau circa 4,15 milioane de participanti, ultima raportate a CNPAS arata ca fondurile au ajuns la peste 4,36 de milioane de clienti. Majoritatea clientilor noi au ajuns la fonduri prin repartizare aleatorie, deoarece nu au aderat in primele patru luni de la angajare.
"Cifra este oarecum surprizatoare, pentru ca estimarile oficiale aratau o crestere cu 100.000 pe an a numarului de clienti. Am vazut niste liste cu alocari aleatorii si am fost surprins sa vad multe nume straine - de chinezi, indieni si pachistanezi - si de aici probabil ca vine diferenta. Angajatorii romani au apelat la forta de munca din strainatate", afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
El spune in perioada petrecuta in Romania, ei sunt obligati sa adere la un fond. "Conform legislatiei, atunci cand acesti muncitori vor iesi la pensie in tara lor, banii acumulati aici intr-un fond de pensii se vor cumula la pensia pe care o vor primi. Acelasi lucru se va intampla si cu pensia romanilor care lucreaza in strainatate si care contribuie acolo la un fond", spune Oancea.
Si directorul general al Omniasig Pensii, Cristina Nitescu, sustine ca evolutia numarului de clienti a luat prin surprindere fondurile de pensii. "E surprinzatoare, nu ne asteptam. Din evidentele noastre, sunt destul de multi clienti straini, probabil expati pentru care angajatorii platesc contributii de asigurari sociale. Noi am gasit foarte multe nume straine pe liste", sustine Nitescu.
Pe de alta parte, afirma Eugen Voicu, directorul executiv al Aviva Pensii, cresterea ar putea fi determinata de intoarcerea acasa a unor romani care lucreaza in strainatate.
"Cert este ca ne-am asteptat la un numar mai mic de clienti noi in aceasta perioada. Explicatia pe care o gasesc logica este cresterea numarului de locuri de munca si probabil ca se intorc romanii plecati in strainatate si se angajeaza aici. De asemenea, s-ar putea ca o parte din clienti sa fie absolventii de liceu sau de facultate din acest an care s-au angajat", considera Voicu.
La fondurile de pensii obligatorii trebuie sa adere toti angajatii care au mai putin de 35 de ani, in termen de patru luni de la obtinerea locului de munca. Pentru angajatii care au intre 35 si 45 de ani, aderarea la un fond este facultativa.
In prezent, pentru aproape un milion din cei 4,36 de milioane de clienti ai fondurilor de pensii obligatorii angajatorii nu au virat contributii.
"In luna iulie au fost repartizati aleatoriu 43.000 de angajati, care au crescut numarul de clienti ai fondurilor de pensii, insa conturile lor nu sunt alimentate.
Pe de alta parte, printre cei un milion care au conturi goale cred ca sunt si persoane care au fost validate, dar apoi au iesit din campul muncii, deci nu mai sunt asigurati.
Cred ca vor ramane in permanenta 300-400 de mii de conturi goale, din cauza celor care nu mai sunt asigurati, poate pentru ca pleaca sa lucreze in strainatate. Pentru ceilalti, gradul de colectare va depinde de masurile care vor fi aplicate de ANAF impotriva angajatorilor care nu vireaza contributii. Daca pana acum acestia nu au respectat regulile, nu le vor respecta nici in continuare daca nu vor fi fortati", spune Oancea, presedintele CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO