Bănci și Asigurări

Muşat & Asociaţii: Măsura care îi permite unui procuror să îi ceară băncii datele financiare ale unei persoane ridică probleme de constituţionalitate

Octavian Popescu, partener la Muşat & Asociaţii: „O măsură dispusă doar de procuror reprezintă o ingerinţă în viaţa privată a persoanei“.

Octavian Popescu, partener la Muşat & Asociaţii: „O măsură dispusă doar de procuror reprezintă o ingerinţă în viaţa privată a persoanei“.

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

12.07.2016, 00:00 304
Măsura care-i permite unui pro­curor să ceară băncii datele financiare ale unei per­soane fără acordul unui judecător repre­zintă o intervenţie nedorită în viaţa pri­vată a persoanei şi ridică probleme serioa­se de constituţionalitate, consideră Octavian Popescu, partner la Muşat & Asociaţii. 
 
Guvernul a modificat în luna mai prin ordonanţă articolul 153 din Codul de procedură penală, care va permite unui procuror să ceară băncii datele financiare ale unei persoane fără acordul unui judecător.
 
Modificarea elimină filtrul judecătoresc, prevăzut până acum în noul Cod penal.
 
„Chiar dacă legea se raportează la situaţii de excepţie (există urgenţă, iar obţinerea mandatului ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor), este cert că măsura dispusă doar de procuror reprezintă o ingerinţă în viaţa privată a persoanei, eliminarea procedurii filtru de încuviinţare a măsurii de către instanţa de judecată, fiind de natură a ridica serioase probleme de constituţionalitate din perspectiva dreptului la viaţa privată garantat de art. 26 din Constituţie şi respectiv art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor funda­mentale ale omului”, spune Octavian Popescu, partner la Muşat & Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO