Bănci și Asigurări

Musetescu: Elena Petculescu a uitat pe cine reprezinta la Banc Post

21.10.2002, 00:00 261

Schimbul de replici inceput acum cateva saptamani prin intermediul mass-media intre Ovidiu Musetescu, ministrul Privatizarii, si Elena Petculescu, presedintele Banc Post privind intarzierea finalizarii privatizarii bancii a ajuns intr-un punct extrem de tensionat. Ministerul Privatizarii a anuntat la sfarsitul saptamanii ca ar putea solicita inlocuirea din functie a  presedintelui Banc Post pentru afirmatiile "inadecvate" referitoare la derularea procesului de privatizare a bancii.
"Presedintele nu are nici o atributie in privatizarea bancii si, din functia pe care o detine, ar trebui sa fie mai retinuta in declaratii. Daca este deranjata de modul in care APAPS si comisia de privatizare a Banc Post se straduiesc sa aduca mai multi bani la bugetul de stat, probabil ca in prima AGA ne vom stradui sa ii retragem functia de presedinte, ea fiind administrator din partea noastra", a afirmat destul de contrariat Musetescu.
El a raspuns astfel Elenei Petculescu, cea care conduce banca din 1990, care a declarat acum cateva zile ca amanarea vanzarii pachetului rezidual de actiuni detinut de APAPS ar putea ingreuna intrarea International Finance Corporation si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in actionariatul bancii. In plus, intre cei doi au avut loc si cateva schimburi indirecte de replici cu privire la "peticirea privatizarii bancii".
Ministrul Privatizarii a atacat-o pe Elena Petculescu mentionand ca "a uitat" ce interese reprezinta in banca, pentru ca a devenit "mai mult un client al avioanelor spre Grecia". El a explicat ca mai sunt cateva probleme de ordin tehnic care trebuie rezolvate pentru incheierea contractului si a amintit ca responsabilitatea deciziilor privind privatizarea bancii revine membrilor comisiei de privatizare si nu APAPS.
"Privatizarea bancilor se realizeaza dupa o lege speciala, cu niste criterii mai stricte, dar cred ca Elena Petculescu nu a avut timp sa o citeasca intre doua credite si doua calatorii", a adaugat Musetescu.
Seful APAPS a aratat ca, potrivit raportului de audit incheiat de KPMG, valoarea estimata a pachetului de 17% din capitalul Banc Post aflat in proprietatea Autoritatii pentru Privatizare se ridica la 20 mil.$, cu 5 mil. mai mult decat estimarile initiale ale comisiei de privatizare.
Replica imediata a oficialilor Banc Post a fost ca atributiile unui presedinte de banca includ apararea intereselor tuturor actionarilor sai, fara a face diferenta intre nationalitatea acestora.
De mai bine de un an APAPS poarta discutii cu banca elena Eurobank pentru vanzarea ultimului pachet de 17% din Banc Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO