Bănci și Asigurări

NBG vinde divizia Finansbank băncii Qatar National Bank pentru 2,7 miliarde de euro

NBG vinde divizia Finansbank băncii Qatar National Bank...

Autor: Anca Dumitrescu

23.12.2015, 00:05 799

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, a convenit vânzarea participaţiei de 99,81% deţinute la Finansbank, din Turcia, către Qatar National Bank, cea mai importantă instituţie bancară din Golful Persic, pentru 2,7 mld. euro, transmite Reuters.

În România, NBG deţine o participaţie de 92,3% la Banca Românească, pe care a preluat-o în 2003 de la Fondul Româno-American de Investiţii. Vânzarea diviziei din Turcia are loc după ce NBG nu a reuşit să acopere deficitul de capital al grupului identificat de testele de stres ale Băncii Centrale Europene (BCE), în octombrie.

Tranzacţia ar putea să fie finalizată în prima jumătate a anului 2016, după obţinerea acordului autorităţilor de reglementare, se arată într-un comunicat al Qatar National Bank. Potrivit NBG, Qatar National Bank va plăti şi datoriile de 910 milioane de dolari ale Finansbank căre banca elenă.

NBG va folosi fondurile obţinute pentru a rambursa un ajutor de 2 miliarde de euro primit de la fondul elen de salvare a băncilor prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni convertibile, economisind aproximativ 150 de milioane de euro pe an. Acordul permite totodată NBG să îşi reducă dependenţa de asistenţa de urgenţă de la banca centrală a Greciei, care este mai costisitoare decât finanţarea obişnuită.

Tranzacţia a fost aprobată de boardurile celor două bănci şi de conducerea Fondului Elen de Stabilitate Financiară. NBG este cea mai mare bancă din Grecia, cu o reţea locală de 528 unităţi şi 1.432 ATM-uri. La nivel internaţional, grupul desfăşoară activităţi în 11 ţări şi are peste 34.000 de angajaţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO