Bănci și Asigurări

Ne luăm adio de la paradisurile fiscale? Codul Fiscal ar putea fi rescris la nivel global. Cele mai puternice guverne din lume au ajuns la un acord istoric privind taxarea multinaţionalelor

Ne luăm adio de la paradisurile fiscale? Codul Fiscal ar...

Autor: Ştefan Stan

05.06.2021, 13:28 1219

UPDATE: În cadrul discuţiilor care au avut loc, vineri, la Londra, miniştrii de finanţe ai statelor G7, din care fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Italia, au ajuns la un acord „istoric” privind impozitarea companiilor multinaţionale, a declarat cancelarul britanic al Fiscului, Rishi Sunak, scrie Aleph News.

Miniştrii de finanţe reuniţi la Londra au fost de acord să se angajeze la principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%. Potrivit BBC, giganţii tehnologici precum Amazon şi Google ar putea fi printre companiile afectate. Aşadar, multinaţionalele vor plăti taxe în ţara unde produc banii şi nu acolo unde au sediul central.

Guvernele s-au confruntat de mult cu provocarea de a impozita companiile globale care operează în multe ţări. Această provocare a crescut odată cu boom-ul unor corporaţii tehnologice uriaşe precum Amazon şi Facebook. În prezent, companiile pot înfiinţa sucursale locale în ţări care au rate de impozitare corporative relativ mici şi declară profituri acolo.


Cele mai puternice guverne din lume au intrat în a doua zi de negocieri în Londra, căutând să stabilească o rescriere istorică a codului fiscal pentru multinaţionale. Miniştrii de finanţe din G7 au reuşit vineri să se apropie de un deal privind un impozit minim pentru corporaţii agreat la nivel general de 15%. Aceasta ar semnala sfârşitul la decenii în care statele s-au luptat să concureze care poate reduce mai tare taxele, scrie Bloomberg. 

Diferenţele majore de opinie au rămas în dreptul companiilor de tehnologie, ca parte din efortul de a forţa multinaţionalele să plătească taxe în locurile unde operează. Indiferent la ce acord vor ajunge, va reprezenta un pilon important pentru discuţiile cu restul ţărilor, inclusiv state precum Irlanda, care profită din plin de statutul de paradis fiscal.

”Suntem aproape de a ajunge la un acord. Cu toţii credem că avem nevoie să facem un pas mare în lupta împotriva evaziunii fiscale. Cu toţii înţelegem că marile corporaţii trebuie să plătească ce datorează”, a spus Olaf Scholz, ministrul de Finanţe german vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO