Bănci și Asigurări

Necesar mare de bani: Ministerul Finanţelor a ieşit din nou pe pieţele externe ca să se împrumute în euro pe 6 ani şi 12 ani. Suma indicativă: 2 mld. euro. Finanţele estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de circa 30% din surse interne şi de 70% din surse externe

Necesar mare de bani: Ministerul Finanţelor a ieşit din...

Autor: Claudia Medrega

01.02.2022, 00:05 119

♦ România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 mld. lei de pe piaţa internă şi cea externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor ♦ Finanţele estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de circa 30% din surse interne şi de 70% din surse externe.

Ministerul Finanţelor a ieşit ieri din nou să se împrumute pe pieţele externe, de această dată lansând obli­ga­ţiuni în euro pe 6 ani şi pe 12 ani, suma indicativă fiind de 2 mld. euro.

Această emisiune de eurobonduri vine după ce recent, în 20 ia­nuarie, statul s-a îm­pru­mutat în dolari.

Obligaţiunile în euro pe 6 ani au sca­denţa stabilită pentru 7 martie 2028, iar cele pe 12 ani vor ajunge la ma­turitate în 7 fe­brua­rie 2034.

În cazul eurobon­durilor pe 6 ani do­bânda indicativă ini­ţială a fost formată din midswap (indicatorul de referinţă al pieţei) +215 puncte de bază, iar pentru eurobondurile pe 12 ani reperul de cost este mid-swap +355 puncte de bază. Ulterior, potrivit unui update dat ieri după-amiază, după ora 15.00, dobânzile indicative au scăzut la mid swap +200 de punc­te de bază pentru emisiunea de 6 ani şi la mid swap +340 puncte de bază în cazul eurobondurilor pe 12 ani. În acelaşi update se menţiona că vo­lu­mul depăşise 4,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO