Bănci și Asigurări

Negritoiu, ING: 2010 arata mai bine, avem bani si vrem sa dam credite

Negritoiu, ING: 2010 arata mai bine, avem bani si vrem sa dam credite

Misu Negritoiu, fost ministru si consilier prezidential, lucreaza la ING de peste 10 ani

18.02.2010, 23:50 34

Grupul financiar ING spune ca anul 2010 va aduce mult asteptatarevenire a economiei romanesti dupa o cadere dramatica de mai binede un an, care a zdruncinat multe modele de afaceri, si vrea saprofite de imbunatatirea situatiei pentru a-si majora volumulcreditelor acordate cu 10%-15%, dupa ce anul trecut a batut pasulpe loc.
"Inceputul de an arata destul de bine, noi suntem pe plus. Credemca am facut suficiente provizioane anul trecut, speram sa nu maiapara surprize acum", a spus ieri Misu Negritoiu, directorulgeneral al operatiunilor locale ale grupului financiar olandezING.
El anticipeaza ca economia va creste cu 2% anul acesta (fata de oprognoza oficiala de 1,3%), sustinuta de revenirea productieiindustriale si a exporturilor, astfel ca si cererea companiilorpentru finantari va reveni. Anul trecut, portofoliul de credite alING a coborat cu 3%, pana la 7,2 miliarde de lei (1,7 mld. euro),din cauza reducerii finantarilor pe zona corporate. "Prima parte aanului trecut a fost horror", a spus Negritoiu referindu-se lavanzarile de credite.
Bancherii stau acum pe miliarde de lei, pe care ii plaseaza insa intitluri de stat si pe piata monetara, in conditiile in care spun canu vad suficienti clienti care sa doreasca si sa se califice pentrucredite. Spre exemplu, in ianuarie bancile au plasat, in medie,peste 2,7 miliarde de lei (echivalentul a 650 mil. euro) indepozite la BNR in fiecare zi, pentru ca nu aveau ce sa faca cubanii.
ING a raportat pentru 2009 venituri operationale record - 695 mil.lei, dar un profit brut de
84 mil. lei (20 mil. euro), in scadere cu 20%din cauzaprovizioanelor. Depozitele atrase de la clientela sunt mai maridecat creditele, cu un total de
8,5 mld. lei (2 mld. euro), diferenta de bani fiind plasata pepiata interbancara. "Vom aloca mai multe resurse pentru creditareanul acesta", spune seful bancii. ING are ca tinta sa depaseasca unmilion de clienti persoane fizice si vrea sa ofere consultanta inmanagementul financiar pentru companiile medii.
Negritoiu considera totodata ca dobanzile la credite vor scadea pemasura ce tot mai multe banci vor relua creditarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO