Bănci și Asigurări

Negritoiu, ING: Am facut mai multi bani cu resurse putine, pentru ca am fost mai conservatori

Negritoiu, ING: Am facut mai multi bani cu resurse putine, pentru ca am fost mai conservatori

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank: Este un an nedefinit, inclusiv din cauza apropierii alegerilor care maresc incertitudinea privind evolutiile macroeconomice.

19.02.2008, 15:06 15

Anul 2008 va fi "de asteptare", nu va aduce schimbari majore in sistemul bancar, multi jucatori vor prefera o crestere moderata in contextul incert actual si vor fi mai preocupati sa-si gospodareasca afacerile in asa fel incat sa se asigure "ca nu o iau la vale", anticipeaza Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
"Este un an nedefinit, inclusiv din cauza apropierii alegerilor care maresc incertitudinea privind evolutiile macroeconomice. Nu cred ca vor fi luate decizii mari pe piata, eventualele miscari spectaculoase putand aparea doar ca urmare a unor tranzactii incheiate la nivel international", a comentat Negritoiu pentru ZF.
El crede ca va continua procesul de extindere a retelelor de sucursale.
"Nu se stie cine castiga in final din aceasta cursa. Corectia poate veni si aici, pentru ca evolutia pietelor este ciclica, asa ca in 3-4 ani am putea vedea banci care isi vand unitatile."
Negritoiu spune ca este de asteptat ca bancile care au acumulat mai multi ani de prezenta pe piata sa nu ridice dobanzile la credite, "pentru ca sunt mai atente la venituri", in timp ce jucatorii veniti mai recent vor fi preocupati in primul rand sa-si cheltuie bugetele de intrare, punand presiune pe preturi.
"Pe zona corporate ING isi va trata clientii de la caz la caz. Pe piata pana acum n-am vazut in practica majorari semnificative de dobanzi pentru ca este concurenta mare si se accepta marje mai scazute. Proftabilitatea poate fi astfel influentata, insa noi vom incerca sa compensam din volume mai mari."
ING Bank, a zecea banca de pe piata dupa valoarea activelor raportate la BNR, a inregistrat in 2007 o crestere a profitului net, desi anticipa o a doua scadere anuala succesiva din cauza investitiilor pentru extindere.
"Datele preliminare indica o crestere a profitului, in conditiile in care am reusit sa intram mai repede pe un trend de revenire. Practic, am facut mai multi bani cu resurse putine, pentru ca am fost mai conservatori si am limitat expunerile. Pot spune ca pana la urma a fost un an extrem de bun", a declarat Negritoiu, fara a preciza nivelul profitului estimat pe 2007. In 2006, castigul net fusese de circa 10 mil. euro, la jumatate fata de 2005 din cauza costului extinderii.
El spune ca 2008 este in mijlocul planului de crestere de trei ani. "ING nu se opreste si nici
nu-si restrange afacerile." Nu crede insa ca poate fi avuta in vedere si o achizitie, considerand ca potentiala tinta reprezentata de Banca Transilvania nu este de vanzare. ING a ajuns la circa 160 de unitati de retail si 26 dedicate clientilor companii si continua extinderea, in paralel cu noi produse. Astazi, ING lanseaza primul card de credit standard, sub sigla MasterCard.
Cat priveste scandalul de la Societe Generale, Negritoiu spune ca este o dovada a faptului ca puterea unei banci sta in cele din urma in sisteme si proceduri, nu in forta de vanzari si retea.
"N-am crezut ca se mai poate intampla asa ceva si este pacat. O singura fisura in sistem si valul te-a maturat. Pericolul paste pe oricine, inclusiv in Romania, unde pot fi fraude si de 1-3 mil. euro si pe care multi nici nu stiu sa le identifice. Riscul este sa cazi in extrema unei abordari birocratice, insa poti invata sa mergi pe variante de mijloc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO