Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ING: România de azi este eşecul generaţiei politice a anilor '90 din care am făcut parte şi eu şi ai cărei exponenţi sunt Băsescu şi Isărescu. Cum comentaţi?

Negriţoiu, ING: România de azi este eşecul generaţiei politice a anilor ,90

Autor: Razvan Voican

23.01.2011, 23:41 534

Situaţia economică în care se află România marchează eşeculgeneraţiei politice a ani lor '90 încă la putere şi care îi are caexponenţi pe preşedintele Traian Băsescu şi pe guvernatorul BNRMugur Isărescu, susţine Mişu Negriţoiu, directorul general al ING,fost ministru al reformei în anii '90 şi apoi consilier alpreşedintelui Ion Iliescu.

"Ne-am întors de unde am plecat: de la abordarea politicilor debază până la calitatea actului de guvernare suntem înapoi laînceputul anilor '90, când măcar aveam scuza că nu ştiam preamulte.Acum avem de fapt vulnerabilităţi mai mari decât înainte deintrarea în UE pentru că s-a văzut că la noi derapajele suntrepetabile: ne corectăm o dată şi pe urmă revenim la aceeaşiproblemă.Acum 15-20 de ani nu ştiam ce şi cum să facem, apoi amştiut, dar le-am făcut greşit. Şi aşa am ajuns singura ţară din UEcare continuă să lucreze cu Banca Mondială în programe derestructurare economică de bază. Este eşecul generaţiei politice aanilor '90 din care am făcut parte şi eu şi ai cărei exponenţ isunt preşedintele Băsescu şi guvernatorul Isărescu." Negriţoiuîmplineşte în primăvară 61 de ani, la Revoluţie având 39 deani.

Isărescu face în august 62 de ani, iar Băsescu 60 în noiembrie,toţi trei fiind exponenţi ai generaţiei care avea în jur de 40 deani la Revoluţie şi care a preluat poziţii de conducere înstructuri ale statului. Negriţoiu a fost şef al Agenţieiinvestiţiilor străine, ministru al reformei şi apoi consilierprezidenţial şi deputat până în 1997, când a intrat în sectorulbancar pe o poziţie de top management la ING Bank. De aproape cinciani este CEO al ING Bank România şi afirmă că nu intenţionează sărevină în zona administraţiei de stat.

Având în faţă scrisorile de intenţie pe care ministrul definanţe şi guvernatorul BNR le trimiteau la FMI în urmă cu 17-18ani, Negriţoiu consideră frapant că astăzi programul încheiat cuFondul are aceleaşi obiective: consolidarea fiscală, adicăîncercarea de reducere a unui deficit bugetar pe care îl calificădrept "endemic", reducerea cheltuielilor sociale, restructurareacompaniilor de stat cu pierderi. "Este incredibil cum vorbim despreaceleaşi lucruri. Până şi cifrele se repetă, iar structurileadministraţiei noastre au rămas tot de nivelul BănciiMondiale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO