Bănci și Asigurări

Negriţoiu: La Carpatica avem analiza în desfăşurare, vom lua decizia până la începutul lui februarie

Negriţoiu: La Carpatica avem analiza în desfăşurare,...

Autor: Raluca Ghinea

13.01.2016, 13:12 623

"La Carpatica suntem în continuare cu analiza, nu am terminat-o, vrem până la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie şi să vedem cum încadrăm din punct de vedere juridic", a afirmat Negriţoiu la o întâlnire cu presa de specialitate.

Întrebat dacă ASF are date despre investitorul cu care Carpatica a încheiat un memorandum pentru achiziţie şi care este opinia sa în legătură cu acesta, preşedintele autorităţii a punctat că ASF nu are elemente să se pronunţe pro sau contra acestei potenţiale tranzacţii.

"Ne-au notificat procedura de due dilligence, dar nu ne-au cerut aprobarea sau ceva. Şi nu avem încă o tranzacţie, înţelegeri se pot încheia cu oricine. Tehnic, această situaţie nu schimbă cu nimic că societatea este sau nu este în redresare financiară", a adăugat Negriţoiu.

El a precizat că, deşi termenul pentru procedura de redresare era decembrie 2015, pentru a se putea încadra în cerinţele Solvency II din ianuarie anul acesta, termenul poate "să curgă" în funcţie de graficul unor acţiuni. Astfel, a dat exemplul societăţii Astra, unde termenul a fost extins.

"Dacă are acţiuni credibile care să conducă la redresare financiară şi să intre într-un grafic, iar acţiunile rezultă în îmbunătăţirea situaţiei şi a indicatorilor, termenul poate să curgă. Probabil că vom lua decizia săptămâna viitoare sau la începutul lunii februarie", a mai spus preşedintele ASF.

Negriţoiu nu a exclus posibilitatea ca societatea Carpatica, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, să intre în mecanismul de rezoluţie, după ce s-a aflat în redresare financiară din aprilie 2014.

Carpatica Asig a anunţat luni că a demarat procedura de due dilligence, prin care compania va fi evaluată financiar, comercial şi operaţional de către investitorul strategic interesat de preluarea societăţii, în baza memorandumului semnat pe 21 decembrie.

"Acest proces se derulează în baza Memorandumului de înţelegere cu clauză de exclusivitate, ce a fost semnat în data de 21 decembrie 2015. Procedurile de due diligence urmează un calendar al tranzacţiei ce a fost transmis şi către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig deţine o vastă experienţă în industria de asigurări şi intenţionează să dezvolte şi să consolideze compania pe termen lung", a arătat Carpatica Asig într-un comunicat.

Carpatica a avut în derulare un plan de redresare, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului, însă nu a respectat termenele, iar autoritatea de supraveghere s-a arătat sceptică cu privire la investitorul interesat să preia societatea.

Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO