Bănci și Asigurări

Nemţii de la Gothaer vor să cumpere compania de asigurări a fostului şef al Omniasig Constantin Toma

Nemţii de la Gothaer vor să cumpere compania de asigurări a fostului şef al Omniasig Constantin Toma

Autor: Ciprian Valentin Botea

06.01.2012, 13:20 1397

Asigurătorul german Gothaer, cu afaceri de circa 4 mld. euro, negociază preluarea Platinum (fosta Clal), o companie de talie mică pe plan local deţinută de fostul preşedinte al Omniasig Constantin Toma, potrivit unor surse din piaţa asigurărilor.

Informaţia a apărut, de asemenea, astăzi , în varianta în limba germană a cotidianului britanic Financial Times, care citează surse din piaţa germană a asigurărilor.

Oficialii Gothaer au confirmat că sunt interesaţi să intre pe piaţa din România şi că există discuţii în acest sens, dar nu au precizat ce ţinte de achiziţii au în vedere.

"Ëste adevărat că Gothaer este interesată de piaţa românească ca parte a strategiei noastre de extindere în ţările din Europa Centrală şi de Est. Ne uităm foarte atent la piaţa românească şi avem discuţii. Acestea sunt însă într-o fază incipientă", a declarat pentru ZF Martina Fassbender, director de comunicare în cadrul Gothaer.

Constantin Toma nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma existenţa negocierilor dintre Gothaer şi Platinum.

Nemţii se află în prezent într-un proces de extindere în regiune, în 2010 aceştia cumpărând asigurătorul polonez PTU. Ei declarau la momentul respectiv că pieţe precum Rusia, Ucraina, Turcia sau România arată, de asemenea, promiţător.

FT Deutschland, varianta în limba germană a Financial Times, precizează într-un articol publicat astăzi că strategia Gothaer de extindere pe pieţele externe vine în contextul în care mai multe încercări de consolidare prin fuziuni şi achiziţii a business-ului din Germania nu au avut succes.

Platinum este o companie de talie mică pe plan local, cu afaceri de circa 11 milioane de lei în primele nouă luni din 2011. Compania a fost deţinută până în 2009 de grupul israelian Clal, ulterior fiind vândută unui grup de investitori.

După mai multe schimbări de acţionariat, compania a fost preluată integral în vara anului trecut de către Constantin Toma, după retragerea acestuia de la conducerea Omniasig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO