Bănci și Asigurări

Nemţii de la ProCredit au raportat profit de 2 mil. € anul trecut. Creditarea a crescut cu 12%

Foto Mihai Dăscălescu

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Ciprian Botea

13.05.2014, 00:05 265

ProCredit, o bancă de talie mică specializată pe nişa microîntreprinderilor şi a producătorilor agricoli, a obţinut anul trecut un profit net de 2 milioane de euro, de patru ori peste nivelul din 2012, în condiţiile creşterii portofoliului de credite şi implicit a bazei de venituri. Banca raportase un profit de aproape o jumătate de milion de euro în anul anterior.

Portofoliul de credite a crescut cu 12% anul trecut şi a ajuns la 241 mil. euro, două treimi fiind finanţări acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, care reprezintă categoria de clientelă ţintă a băncii. Creditele acordate în agricultură ajungeau la 83 mil. euro la finalul anului trecut, fiind în creştere cu 20% faţă de decembrie 2012. Banca îşi bugetase la începutul anului trecut un stoc total de credite de 250 mil. euro în decembrie 2013.

ProCredit a ajuns la sfârşitul lunii decembrie la un volum de depozite atrase de la clientelă de 198 mil. euro, cu 18% peste nivelul din decebrie 2012. Raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit astfel până la 122%. Volumul total al tranzacţiilor derulate de clienţi pe parcursul anului trecut s-a ridicat la 1,2 mld. euro, fiind în creştere cu 20% faţă de 2012. Tranzacţii de o jumătate de miliard de euro au fost realizate anul trecut prin platforma de internet banking.

Banca a încheiat anul trecut cu active totale de 308 mil. euro, în creştere cu 13% faţă de anul anterior. Cu o cotă de piaţă de 0,4% din activele administrate de băncile locale, ProCredit Bank ocupa la finalul anului trecut locul 26 în sistemul bancar. ProCredit operează printr-o reţea de 28 de sucursale şi agenţii, după ce anul trecut a deschis şi primele sucursale în mediul rural, dedicate relaţiei cu clienţii din agricultură. Banca avea în decembrie o rată de solvabilitate de 16,6%, nivel confortabil peste minimul de 10% cerut de BNR.

Grupul german ProCredit a rămas singurul acţionar al băncii locale, după ce anul trecut a preluat participaţiile deţinute de Commerzbank, IFC – divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, BERD şi KfW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO