Bănci și Asigurări

„Nerecomandată“ investiţiilor, dar intrările pe titluri de stat sunt mari

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

09.05.2013, 21:46 1591

Piaţa valutară a reacţionat slab la anun­ţul de ieri al agenţiei de rating Standard&Poor’s, care a men­ţinut Ro­mânia în categoria speculativă („junk“ în limbajul pieţelor financiare), nerecomandată pen­tru investiţii pe termen lung, iar cursul a urcat marginal spre nivelul de 4,33 lei/euro la finalul şedinţei interbancare. Euro fusese cotat la începutul şedinţei de joi aproape de 4,32 lei.

S&P menţine ratingul Ro­mâ­niei la BB+, cu perspectivă stabilă, în ciuda unor aşteptări care indicau trecerea în categoria „investment grade“. S&P este singura dintre cele trei agenţii de rating mari care menţine România în categoria nerecomandată pentru investiţii pe termen lung.

BNR a publicat ieri un curs de 4,3249 lei/euro, în creştere cu peste un ban faţă de miercuri. Leul s-a apreciat cu peste 2% în aprilie pe fondul revenirii apetitului investitorilor străini pentru titlurile de stat în lei. Cererea de titluri de stat din partea străinilor continuă să fie ridicată, în ciuda calificativului S&P. Tre­zoreria a reuşit să obţină ieri randamente minime istorice la vânzarea de certificate pe şase luni şi obligaţiuni pe cinci ani. Cererea din partea străinilor, în mare parte investitori japonezi şi americani, este ridicată în special pentru titluri pe termen lung, cu scadenţa la cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO