Bănci și Asigurări

Nervozitate maximă pe piaţa financiară: presiunea creşte şi pe dobânzi, şi pe curs

Nervozitate maximă pe piaţa financiară: presiunea...

Autor: Claudia Medrega

24.01.2019, 00:08 3293

Cursul creşte nestingherit şi depăşeşte 4,75 lei/euro, iar indicatorul de dobândă ROBOR la trei luni revine pe creştere şi trece peste pragul de 3%.

Pe piaţa financiară locală a început să devină vizibilă o schimbare de macaz, dobânzile interbancare la lei mergând în sus, ca şi cursul va­lu­tar. După ce dobânda inter­bancară ROBOR la trei luni a început anul sub pragul de 3% şi a înregistrat mai multe zile de scă­dere, a început de ieri să crească urmând tren­dul vizibil ascendent al cursului de schimb leu/euro din ultimele săptămâni.

Românii cu credite în euro au privit uimiţi în acest an cum cursul leu/euro creşte de la o zi la alta, depăşind maxim istoric după ma­xim istoric. Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a urcat până la 4,7569 lei/euro, fiind în creştere cu aproape 2% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2018. Doar într-o zi moneda naţională s-a depreciat cu aproape 1% în faţa euro.

ROBOR la trei luni, în func­ţie de care se cal­cu­lea­ză cos­tul cre­ditelor de con­sum în lei cu dobân­dă va­ria­bilă, a revenit ieri pe pan­­tă ascen­dentă, cres­­când la 3,03%.

Repoziţionarea ju­că­torilor din piaţa finan­ciară ca urmare a creş­terii scep­ti­cismului fa­ţă de acti­vele ro­mâneşti după deciziile interne de politică economică, inclusiv taxarea sis­te­mului bancar, a pus presiu­ne pe evo­lu­ţia cursului leu/eu­ro, apreciază economiştii.

În condiţiile în care piaţa valutară locală nu are o adâncime şi o lichiditate foarte mare, este posibil ca mişcările cursului să reflecte câte­va tranzacţii în sume mai mari, spune Horia Braun, economistul-şef al BCR, arătând că cele­lalte monede din regiune s-au depreciat şi ele în raport cu euro, dar mult mai puţin decât leul.

Banca centrală este prinsă între posibilitatea de a tempera deprecierea monedei naţionale - pentru a nu se reintensifica presiunile inflaţioniste şi pentru a nu afecta portofoliile de credite în valută din bilanţurile băncilor care pot înregistra creşteri ale ratei de neperformanţă odată cu creşterea cursului ñ şi opţiunea de tolera creşterea dobânzilor ROBOR pe piaţa interbancară, ceea ce nu ajută poziţionarea tactică a BNR având în vedere legarea taxei bancare de ROBOR, după cum spun analiştii.

Însă, opoziţia băncii centrale unei tendinţe care poate este justificată de pierderea de competitivitate a economiei şi punerea accentului mai mult pe stabilitatea cursului poate deveni periculos, pentru că poate duce la dobânzi semnificativ mai mari şi mai volatile şi la o scădere semnificativă a rezervelor internaţionale, explică economistul-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO