Bănci și Asigurări

De ce este nevoie de stat pe piaţa financiară? De ce este nevoie pe piaţa asigurărilor de o firmă de stat, CEC Asigurări, şi pe piaţa bancară de o bancă de investiţii de stat, Banca de Dezvoltare a României?

Lucian Croitoru, consilier BNR: Deşi banca de investiţii este, în teorie, o societate care poate acţiona numai pe principii comerciale, în final s-a dovedit că nu poate scăpa de influenţa politică, ca orice instituţie de stat.
DESEN: Romeo Răileanu

Lucian Croitoru, consilier BNR: Deşi banca de investiţii este, în teorie, o societate care poate acţiona numai pe principii comerciale, în final s-a dovedit că nu poate scăpa de influenţa politică, ca orice instituţie de stat. DESEN: Romeo Răileanu

Autor: Mircea Nica

14.02.2022, 19:30 1130

♦ Banca de Dezvoltare a României, care ar urma să aibă un rol important în aplicarea PNRR-ului, nu este văzută ca o necesitate, susţin unii analişti economici ♦ Nici implicarea statului pe piaţa asigurărilor nu este o nevoie reală, dar având în vedere că CEC Bank este de principiu o societate comercială, are dreptul de a-şi extinde portofoliul, chiar dacă cazurile în care băncile sunt implicate şi în domeniul asigurărilor nu sunt foarte frecvente.

Banca de Dezvoltare a Româ­ni­ei, viitoarea bancă de in­ves­tiţii care va fi deţinută de sta­tul român în între­gime, şi intra­rea pe piaţa asi­gurărilor a CEC Bank, deţinută de statul ro­mân prin intermediul Ministerului Finanţelor, nu sunt iniţitive necesare, susţin unii analişti economici. De-a lungul timpului s-a dovedit că implicarea statului în anumite pieţe poate crea premisele unor cazuri de corupţie din partea factorului politic, şi nu doar în România.

Lucian Croitoru, consilier al guverna­to­rului BNR Mugur Isărescu, susţine că nu este nevoie de o bancă de investiţii de stat. Deşi în teorie este o societate care poate acţiona numai pe principii comerciale, în final s-a dovedit din practică că nu poate să scape de influenţa politică, ca orice insti­tuţie de stat.

„În viziunea mea, nu este nevoie de o bancă de investiţii de stat. Este o formă pe care guvernul este liber să o decidă. După părerea mea ca economist, o astfel de instituţie pe termen lung nu şi-a dovedit viabilitatea în trecut. Ca dovadă la un moment dat această practică a fost redusă atunci când au predominat idei mai liberale în societate. Acum este din nou la modă pentru că este un instrument prin care statul îşi poate realiza diferite obiective. Deşi ea în teorie este o societate care poate acţiona numai pe principii comerciale, în final s-a dovedit din practică că nu poate să scape de influenţa politică, ca orice instituţie de stat. Din acest motiv eu cred că nu este o instituţie strict necesară“, a explicat Lucian Croitoru pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO