Bănci și Asigurări

Nicio bancă nu oferă dobândă de peste 10% la depozite, în timp ce inflaţia trece de 16%. Două dintre cele 19 bănci analizate de ZF oferă o dobândă de 9% pentru depozitele la termen în lei pe o perioadă de 12 luni, în timp ce dobânda cea mai mică ajunge şi la 4,04%

Nicio bancă nu oferă dobândă de peste 10% la...

Autor: Mircea Nica

18.01.2023, 20:20 2971

Nivelul de dobândă pentru un depozit la termen în lei pe o perioadă de 12 luni se află în general între 7% şi 9% Băncile au politica proprie prin care oferă anumite beneficii care pot creşte nivelul dobânzii, astfel că în cazul în care un client îşi aduce salariul la banca unde îşi va constitui depozitul primeşte un procent în plus la dobândă sau dacă alege constituirea online a depozitului mai primeşte un procent la dobândă ori dacă suma depusă se încadrează la o anumită categorie de constituire a depozitului.

Românii au parte în continuare de dobânzi mici la depozitele la termen în lei, sub 10%, în condiţiile în care inflaţia trece de 16%, deşi băncile au operat mai multe majorări ale dobânzilor la depozite în ultimul an, în paşi destul de mici. La un nivel maxim de dobândă oferit de o instituţie de credit de 9%, dacă clientul alege să îşi păstreze banii în bancă, în loc să îşi menţină valoarea sumei constituite, aceasta se va deteriora cu cel puţin 7%.

Deşi în anul 2022 dobânzile la depozitele la termen în lei pentru persoane fizice pe care băncile din România le oferă clienţilor au tot crescut, nivelul a rămas cu mult în urma inflaţiei. Inflaţia a depăşit pragul de 16% în 2022, ajungând să închidă anul cu 16,4%, după ce în luna iunie 2022 infaţia se afla la 14,5%, iar în luna noiembrie ajunsese chiar şi la 16,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO