Bănci și Asigurări

Nicolae Dănilă, cel mai bogat bancher român, a ajuns la 21 mil. euro active lichide. Cum se apără de risc: are conturi la 15 bănci

Nicolae Dănilă, cel mai bogat bancher român, a ajuns la 21 mil. euro active lichide. Cum se apără de risc: are conturi la 15 bănci

Autor: Razvan Voican

05.12.2010, 23:59 1765

Bancherul Nicolae Dănilă, fost preşedinte executiv al BCR, înprezent membru în Consiliul de Administraţie al BNR, şi-a sporitaverea lichidă cu aproape două milioane de euro în perioada iunie -octombrie, activele sale financiare ajungând la circa 20,8 mil.euro, potrivit declaraţiei de avere din 26 octombrie.

El îşi ţine cea mai mare parte a banilor în depozite bancare,valoarea acestora însumând echivalentul a circa 11,5 mil. euro,inclusiv plasamente în fonduri de investiţii. Din iunie şi până lasfârşitul lui octombrie Dănilă a mărit numărul băncilor la care areconturi, ajungând la nu mai puţin de 15, faţă de 7 potrivitdeclaraţiei din iunie. Bancherul are peste 6 mil. euro în depozitedenominate în moneda unică, plus economii în moneda naţională de23,2 mil. lei (circa 5,4 mil. euro) şi 50.107 dolari americani.

O sursă importantă de lichidităţi a fost pachetul compensatoriuprimit de la Erste Group în momentul în care s-a retras de laconducerea executivă a BCR, la sfârşitul lui 2007 şi care s-ar firidicat potrivit unor informaţii de pe piaţă, la circa 3 mil.euro.

Tot de pe urma poziţiei pe care a deţinut-o timp de şapte ani laBCR, Dănilă deţine acţiuni ale Erste Group - acţionarul majoritarindirect al BCR, care valorau în octombrie peste 5,5 mil. euro. În2008, el ajunsese chiar în postura de cel mai mare acţionarpersoană fizică al Erste, întrecându-l pe Andreas Treichl, CEO albăncii austriece care a preluat controlul BCR în 2006.

În momentul privatizării Dănilă era, potrivit unor surse de pepiaţă, cel mai mare acţionar individual al BCR, în urma tranzacţieiprin care statul vânduse în 2004 un pachet de 8% din acţiuni cătreAsociaţia Salariaţilor din BCR.

Cei circa 13.000 de angajaţi au devenit acţionari în schimbulachitării unui preţ de 10.350 de lei vechi pe acţiune (circa 0,25euro la vremea respectivă, în timp ce Erste a plătit 7,65euro/acţiune).

Acţiunile au fost alocate pe criterii de vechime, dar şi înfuncţie de poziţia ierarhică şi de performanţele profesionale. ŞiFlorin Georgescu, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere alBCR, în prezent prim-viceguvernator al BNR, a fost un acţionarindividual important al BCR cu 79.246 de titluri pe care le-atransformat în 13.207 acţiuni Erste şi le-a vândut în 2009 labursă.

Şi salariaţii Petrom sau Distrigaz au putut cumpăra pachete de8% din companiile pentru care lucrau.

La sfârşitul lui 2006, Nicolae Dănilă a profitat de ofertaaustriecilor alegând să-şi schimbe cea mai mare parte a acţiunilorBCR cu titluri Erste, pe baza raportului de şase acţiuni BCR pentruuna a Erste.

El a păstrat 100.000 de acţiuni BCR pe care le deţine şi înprezent, după ce în septembrie 2010 a refuzat oferta pe careholdingul austriac EGB Ceps - prin care Erste Group controleazăBCR, o avansase către acţionarii persoane fizice ai băncii,încercând să cumpere titluri la un preţ fix de 14,03lei/acţiune.

Dănilă ar fi încasat peste 1,4 mil. lei, însă oferta nu i s-apărut suficient de atractivă. În schimb, bancherul a vândut 2.500de acţiuni Erste, rămânând cu un pachet de 168.700 de acţiunievaluat la peste 5,5 mil. euro. Andreas Treichl, CEO al Erste, îlîntrece în prezent, având un pachet de 184.640 de acţiuni.

Din iunie şi până în octombrie Dănilă şi-a sporit cel mai multdisponibilităţile în lei din bănci şi fonduri de investiţii, careau crescut cu peste 1,1 mil. lei, ajungând la 23,2 mil. lei.

De asemenea, şi-a deschis un depozit de 50.107 dolariamericani.

Bancherul are şi un portofoliu de obligaţiuni de stat de 3,5mil. euro, cu 100.000 de euro mai mult decât în iunie, şi acumpărat şi obligaţiuni BCR de 100.000 de euro. Dănilă este şiinvestitor la bursă, cu un portofoliu care include BRD, BancaTransilvania, OMV Petrom sau Oltchim şi care era evaluat pe 21octombrie la 404.203 lei.

Portofoliul său este pe pierdere, în condiţiile în care valoareainvestiţiei a fost de aproape 1,4 mil. lei.

Pe lângă activele financiare, el deţine împreună cu soţia 6imobile. Anul trecut avea 9, însă din decembrie 2009 şi până înprezent a înstrăinat trei locuinţe prin donaţie către persoanefizice. Din această vară Fiscul aplică majorări de impozitsubstanţiale de la a treia casă în sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO