Eveniment

Nicolaie Chideşciuc, economist J.P. Morgan: Se acumulează tensiuni în economia României, începând de la deficitul bugetar până la deficitul de cont curent, care vor duce la creşterea cursului

Nicolaie Chideşciuc, economist J.P. Morgan: Se...

Autor: Cristian Hostiuc

12.04.2018, 20:52 342

Nicolaie Chideşciuc, economist la banca americană J.P. Morgan, spune că se acumulează tensiuni în economia României, deficitul bugetar va crea probleme, deficitul de cont curent se va mări, iar în aceste condiţii creşterea cursului valutar leu-euro va fi inevitabilă.

Economia României este într-un moment de cumpănă, într-adevăr nu este o cumpănă foarte mare, dar sunt foarte  multe dezechilibre. Deficitul bugetar structural se duce spre 4%, iar dacă vine un şoc intern sau extern, economia va avea de suferit, a menţionat el.

Creşterile salariale, în special la nivelul statului, au dus România în situaţia în care să aibă anvelopa salarială, raportată la veniturile fiscale, cea mai mare din Europa, de peste 40%.

Deficitul de cont curent se lărgeşte, deocamdată este finanţat, dar este ceva care trebuie ţinut sub atenţie, a menţionat el.

El nu crede că BNR va reuşi să coboare  inflaţia în prognoză pe termen mediu.

Creşterea deficitului de cont curent şi dezechilibrele vor duce la o depreciere a monedei naţionale.

“Nu ştiu până unde, dar va creşte.”

Chideşciuc coordonează de la Londra economiştii băncii americane pentru pieţele emergente.

El a lucrat mulţi ani ca economist-şef la ING Bank România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO