Bănci și Asigurări

Nicu Marcu, preşedinte ASF: Crizele recente care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina arată că globalizarea economică şi financiară vine cu o serie de provocări. Creşterea negativă, inflaţia şi insecuritatea alimentară devin concepte din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual

Nicu Marcu, preşedinte ASF: Crizele recente care au...

Autor: Mircea Nica

09.06.2022, 13:33 105

Crizele recente care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina arată că globalizarea economică şi financiară vin cu o serie de provocări precum o creştere negativă, inflaţie şi insecuritate alimentară, dar şi orizonturi cu oportunităţi , a spus Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul Formului Educaţiei Financiare.

“Crizele recente care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina arată că globalizarea economică şi financiară vine cu o serie de provocări. Creşterea negativă, inflaţia şi insecuritatea alimentară devin concept din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaştem că globalizarea fluxurilor de capital şi digitalizarea serviciilor şi produselor financiare au deschis noi orizonturi de aşteptare în materie de prosperitate sustenabilă. Din păcate însă, aceste orizonturi continuă să aducă nu doar noi oportunităţi, dar şi noi riscuri”, a explicat Nicu Marcu.

El a mai spus că din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare, mai mult sau mai puţin conştientizate.

“Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare. Creşterea complexităţii produselor financiare, volatilitatea pieţelor financiare, tehnologia blockchain sau digitalizara simetrică a serviciilor financiare sunt consecinţe a unei evoluţii macroeconomice mondiale. Această evoluţie impune riscul financiar ca o componentă inevitabilă a vieţii cotidiene. Din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare, mai mult sau mai puţin conştientizate. Fiecare zi poate aduce oportunitatea unei investiţii, dar şi riscul de a cădea victimă unor tranzacţii ale căror implicaţii pot compromite sănătatea economică a familiilor noastre. De exemplu, neasigurarea unor bunuri, investiţiile la bursă sau în criptomonede, pot deveni, doar câteva situaţii generatoare de riscuri pe care absenţa educaţiei financiare de bază ne face incapabili de a le înţelege şi evalua”, a mai adăugat preşedintele ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO