Bănci și Asigurări

Nicu Marcu, preşedinte ASF: Vom prezenta în ianuarie rezultatele controalelor în asigurări. La Bursă, situaţia la SIF-uri se linişteşte, iar pe pensii am preluat sugestia de raportare trimestrială

Nicu Marcu, preşedinte al ASF: Vor fi mai puţine funcţii de conducere la ASF, dar oamenii vor rămâne. Deciziile trebuie luate în cadrul Autorităţii cât mai rapid şi în acest sens se va regăsi la finalul lunii ianuarie o Autoritate reformată care va fi pusă în slujba pieţelor pe care le reglementează.

Nicu Marcu, preşedinte al ASF: Vor fi mai puţine funcţii de conducere la ASF, dar oamenii vor rămâne. Deciziile trebuie luate în cadrul Autorităţii cât mai rapid şi în acest sens se va regăsi la finalul lunii ianuarie o Autoritate reformată care va fi pusă în slujba pieţelor pe care le reglementează.

Autor: Alexandra Matei, Liviu Popescu

23.12.2020, 00:08 719

„Vreau să duc ASF la un anumit nivel, astfel încât oricine ar veni în locul meu după terminarea mandatului, să nu-i poată coborî nivelul.“

Nicu Marcu, preşedinte al Auto­rităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF), a participat marţi la emisiunea zilnică de business ZF Live pentru a discuta despre sectoarele pe care le supraveghează instituţia pe care o conduce de aproape 6 luni, respectiv piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private.

Astfel, pe piaţa asigurărilor (cu o pondere de 2,3% din PIB), Autoritatea va finaliza în ia­nuarie o analiză cu privire la situaţia com­pa­niilor de asigurare pentru a „lămuri situaţia din piaţă“, iar acolo unde există derapaje vor fi luate măsuri de reintrare în zona de siguranţă.

„RCA a concentrat piaţa prin două com­pa­nii, ajungând la un procent destul de ridicat, pes­te 70%, ceea ce nu este favorabil pentru nicio piaţă din lume şi nici pentru noi, pentru că cele două companii fac legea pe piaţă, însemnând că au şi preţuri mai mici şi de multe ori nici produsul nu este de cea mai bună ca­li­tate. Am sancţionat derapajele care s-au fă­cut de cele două companii“, spune Nicu Marcu la Emi­siunea ZF Live de marţi 22 decembrie 2020.

City Insurance şi Euroins au ajuns la finalul primelor nouă luni din 2020 să deţină circa 75% din piaţa RCA din România, acest grad de concentrare reprezentând o „vulnerabilitate“, potrivit raportului ASF de stabilitate a pieţelor financiare nebancare.

Cele două societăţi au fost sancţionate de ASF pentru transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire, a plăţii despăgubirilor şi a constatărilor cu 50.000 de lei fiecare la finalul lunii septembrie 2019.

Ulterior, Euroins a fost sancţionată în februarie 2020 cu două amenzi de 100.000 de lei şi 500.000 de lei pentru întârzierea plăţilor despăgubirilor.

La finalul lunii septembrie 2020, Euroins a fost sancţionat cu amenzi în valoare de 2,1 mil. lei, şi totodată ASF a decis suspendarea lui Mihnea Tobescu, director general al Euroins şi a Milenei Guentcheva, director executiv.

Pe piaţa de capital (cu 3,9% pondere prin organismele de plasament colectiv) Nicu Marcu spune că este nevoie de inovaţie şi că operatorul bursier trebuie să trimită cât mai rapid documentele pentru avizarea Contra­părţii Centrale. Pe de altă parte, situaţia de la SIF-uri, marcată de conflicte între grupurile de acţionari, se apropie de finalizare, iar lucrurile se liniştesc, spune preşedintele ASF.

„La SIF 5 deja există conducere, la SIF 3 suntem aproape, deci lucrurile în piaţă se liniştesc, dacă investitorul sau acţionarul are un cuvânt de spus. Dacă lucrurile rămân la latitudinea altor persoane care nu sunt împuternicite sau agreate de investitor, se ajunge la neînţelegeri. Totul se poate rezolva prin respectarea legii. Dacă prin supraveghere autoritatea merge pe litera legii, nu pot exista derapaje“.

De exemplu în cazul SIF 5, cea mai tranzacţionată SIF în 2020, din cele mai recente 20 de ştiri de la bursă, 15 sunt informări despre litigii cu actuala conducere, dar şi SIF1 şi SIF4.

Piaţa pensiilor private (cu 6,5% pondere în PIB), şi la care contribuie aproape 8 milioane de viitori salariaţi, are cea mai mare pondere în PIB din rândul celor trei pieţe supravegheate de ASF.

„Am preluat sugestia (din partea ZF – n.red) cu privire la raportările mai dese pe care fondurile de pensii trebuie să le facă, astfel încât investitorii să cunoască portofoliul investiţional pe care îl fac pensiile private, acest lucru concretizându-se cu raportările trimestriale“, spune Nicu Marcu.

Săptămâna trecută în Monitorul Oficial a fost publicată schimbarea cerută de ASF prin care administratorii de pensii private Pilon II vor raporta trimestrial structura detaliată a investiţiilor, şi nu trimestrial ca până acum. Cel mai probabil decizia ASF a avut legatură cu prăbuşirea Wirecard, companie germană care a fost şi în portofoliul celui mai mare fond de pensii Pilon II din România – NN Pensii.

Nicu Marcu, 52 de ani, a venit la conducerea ASF în vara acestui an, anterior el fiind vicepreşedinte al Curţii de Conturi. „Vor fi mai puţine funcţii de conducere la ASF, dar oamenii vor rămâne. Deciziile trebuie luate în cadrul Autorităţii cât mai rapid şi în acest sens se va regăsi la finalul lunii ianuarie o Autoritate reformată care va fi pusă în slujba pieţelor pe care le reglementează“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO