Bănci și Asigurări

Nivelul de concentrare al pieţei RCA, cel mai mic nivel din ultimii opt ani. Primii trei cei mai mari jucători pe piaţa RCA au rămas în S1/2022 Euroins, Groupama şi Allianz-Ţiriac. De ce a scăzut atât de mult cota de piaţă a Euroins?

Prima medie la RCA pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas la un nivel comparabil, fiind de 1.984 de lei, faţă de 1.943 de lei în martie.

Prima medie la RCA pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas la un nivel comparabil, fiind de 1.984 de lei, faţă de 1.943 de lei în martie.

Autor: Mircea Nica

09.08.2022, 09:00 290

♦ Euroins a ajuns la o cotă de piaţă de 31,8% în iunie 2022, Groupama avea 21% şi Allianz-Ţiriac aproape 19% ♦ Comparativ, la final de T1/2022, Euroins avea o felie mai mare, de 36% din piaţa RCA, Groupama avea 18,9%, iar Alianz-Ţiriac avea 19,6% ♦ Groupama şi Allianz-Ţiriac au devenit mai activi pe segmentul RCA, captând din cota de piaţă pe zona RCA, în timp ce politica Euroins a devenit mult mai precaută privind segmentul RCA, dar şi preţurile tarifate au crescut.

Piaţa RCA a înregistrat în al doilea trimestru al anului 2022 o stabilizare a cotelor de piaţă pentru jucătorii care activează pe acest segment, Euroins ajungând la 31,8% în iunie 2022, urmat de Groupama cu 21% şi Allianz-Ţiriac cu aproape 19%, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Nivelul de concentrare al pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. După ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii din piaţă a City Insurance, Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea  ce priveşte cota de piaţă, scăzând până la 31,8% în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an. Corelată cu evoluţia celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piaţă a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieşirea City Insurance a fost acoperit echi­librat, de întreaga piaţă, fără apariţia unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător“, au explicat reprezentanţii ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO