Bănci și Asigurări

Noi norme în asigurări pentru proprietarii de locuinţe, de la 1 septembrie

De sâmbătă poliţele facultative de locuinţe nu mai pot înlocui poliţele obligatorii

Autor: Ciprian Botea

30.08.2012, 00:06 5599

Proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi de la 1 septembrie să încheie două poliţe de asigurare, una obligatorie şi alta facultativă, dacă doresc să-şi protejeze casele pentru sume şi riscuri suplimentare celor prevăzute de asigurarea obligatorie. Asigurările obligatorii acoperă doar pagubele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi numai în limita a 10.000 sau 20.000 de euro în funcţie de materialul de contrucţie al locuinţei. Până acum asiguraţii care încheiau o poliţă facultativă care acoperea cele trei riscuri nu aveau obligaţia să încheie şi o poliţă obligatorie.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a modificat însă normele privind asigurarea locuinţelor şi companiile de asigurări nu mai au voie să subscrie riscuri de catastrofă decât pentru sume care depăşesc 10.000 sau 20.000 de euro. Poliţele facultative încheiate înainte de 1 septembrie se vor derula însă fără modificări până la expirarea contractelor.

Asigurările obligatorii sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o companie deţinută de 13 asigurători, şi costă 10 şi respectiv 20 de euro pe an. Măsura CSA vine în contextul în care asigurătorii care emit poliţe facultative au concurat puternic PAID în ultimii doi ani prin reducerea preţurilor, iar portofoliul companiei a scăzut treptat şi a ajuns în prezent la circa 400.000 de poliţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO