Bănci și Asigurări

Noi semnale pentru Guvern. Raport Unicredit: Încadrarea în deficitul bugetar de 3% din PIB este posibilă, dar adoptarea noii legi a salarizării ar putea să complice lucrurile

Noi semnale pentru Guvern. Raport Unicredit: Încadrarea...

Autor: Ştefan Stan

31.05.2017, 12:50 403

România a înregistrat un surplus bugetar de 0,2% din PIB la sfârşitul lui Aprilie 2017, stabil în comparaţie cu finalul lunii mai, dar îmbunătăţit în raport cu un buget echilibrat din primele patru luni ale lui 2016.

Veniturile bugetare au crescut cu 6,2 miliarde de lei în inauarie-aprilie 2016, o creştere de 8,4% faţă de anul trecut. Similar cu trendurile lunii martie, cele trei categorii principale responsabile pentru creştere au fost veniturile mai mari din taxe (+15,8% yoy) şi contribuţiile sociale (+14,9% yoy), urmat de creşterea recentă a salariilor şi eliminarea plafonării contribuţiilor sociale. A doua categorie de venituri suplimentare vine din taxele pe proprietăţi mai ridicate (o creştere de 47,6% yoy), iar a treia fiind o absorbţie mai mare de fonduri europene în programul 2014-2020, în special pentru agricultură.

Veniturile din tva şi din accize au scăzut, cu 3,6%, respectiv 6,8% faţă de anul trecut, afectate de tăierile recente. Totuşi, dinamica negativă a TVA-ului s-a temperat în primul trimestru, posibil datorită consumului mai ridicat.   

Cheltuielile bugetare au fost mai ridicate cu 6,8% faţă de anul trecut, în mare parte datorită creşterii cheltuielilor cu personalul (+18,1% yoy) şi cheltuielile de asistenţă socială (+10,1%), în timp ce investiţiile, inclusiv cheltuielile de capital şi cele legate de fondurile UE, au fost mai scăzute cu 15,6% de la an la an în primele patru luni din 2017.

Analiştii de la Unicredit consideră că un deficit bugetar de 3% poate fi atins anul acesta, în condiţiile în care creşterea salariilor în sectorul public şi a cheltuielilor sociale ar putea fi finanţată printr-o schemă de venituri adiţionale din eliminarea plafonării contribuţiilor sociale, venituri mai mari din colectare şi taxe pe proprietăţi şi investiţii mai scăzute. Totuşi, creşterea salariilor în sectorul public, prevăzută în noua lege a salarizării, aflată în continuare în dezbatere, va face dificilă acomodarea acestor cheltuieli, în condiţiile în care vor duce treptat cheltuielile cu personalul de la 8% din PIB cât este în prezent, la 12% din PIB până în 2022. Asta înseamnă o cheltuială adiţională de 32 de miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO