Bănci și Asigurări

NordLB, una dintre cele mai mari bănci comerciale din Germania, stârneşte interesul Commerzbank, iscă discuţii majore de fuziune în sectorul bancar german

NordLB, una dintre cele mai mari bănci comerciale din...

Autor: Catalina Apostoiu

29.10.2018, 00:08 381
Commerzbank, a doua cea mai mare bancă a Germaniei, a depus o ofertă surprinzătoare pentru NordLB, firma de stat cu probleme ce reprezintă una dintre cele mai mari bănci comerciale ale ţării. În acelaşi timp, procesul prin care proprietarii NordLB încearcă să atragă investitori l-a determinat pe şeful asociaţiei băncilor de economii ale Germaniei, DSGV, să creioneze planuri de fuziune a unora dintre cele mai mari bănci din sectorul public al ţării pentru consolidarea poziţiei acestora pe o piaţă care suferă de supracapacitate şi competiţie intensă.

NordLB, afectată puternic de pierderi legate de creditele acordate industriei navale, are termen limită sfârşitul acestui an pentru consolidarea capitalului.

Oferta Commerzbank este considerată una surprinzătoare în condiţiile în care banca se luptă în prezent să-şi resolve propriile probleme, scrie Handelsblatt.

Se pare că logica ofertei este legată de dorinţa Commerzbank de a se extinde pe segmentul creditelor de retail şi pentru companii mici, care se potriveşte strategiei CEO-ului său Martin Zielke, de redresare a băncii.

Oferta Commerzbank a venit în condiţiile în care o propunere de fuziune depusă de Helaba, o bancă locală din Frankfurt, pare să fie opţiunea preferată de mulţi politicieni.

Potrivit Bloomberg, mai multe dintre cele mai mari bănci din sectorul privat al Germaniei analizează o posibilă fuziune pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă.

Iniţiativa,în urma căreia ar lua naştere a doua bancă germană după active, marchează o încercare de protejare a Landesbank germane slăbite, deţinute de state federale şi bănci locale de investiţii.

Potrivit planului, Helaba şi NordLB s-ar combina în primă fază, urmând să fuzioneze cu DekaBank şi LBBW într-o etapă ulterioară.

Fuziunea analizată ar fi cea mai mare realizată între bănci germane din 2010. Planurile survine pe fondul unei susţineri reînnoite din partea politicienilor germani ca băncile locale suficient de mari să deservească ambiţiilor globale ale campionilor la export ai ţării.

La baza iniţiativei se află Helmut Schleweis, şeful asociaţiei băncilor de economii germane DSGV. “Procesul început de proprietarii NordLB de atragere de investitori a determinat DSGV să pregătească opţiuni şi acţiuni care ar putea fi necesare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

O a cincea bancă, mai mică, Berlin Hyp, ar putea fi combinată la rândul său cu celelalte patru.
 
Potrivit datelor Bloomberg, cele cinci bănci aveau active totale de aproximativ 682 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. O bancă rezultată din cele cinci ar depăşi astfel Commerzbank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO