Bănci și Asigurări

Normele de aplicare a amânării ratelor au aprobarea guvernului. BNR: Rata de neperformanţă este mai mare la cei care şi-au suspendat ratele

Normele de aplicare a amânării ratelor au aprobarea...

Autor: Claudia Medrega

28.07.2022, 00:07 598

Normele de aplicare a noului moratoriu 2.0 de amâ­nare a ratelor bancare au fost aprobate ieri de guvern şi ar urma să intre în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Rata de neperformanţă este mai mare în cazul persoanelor şi companiilor cu credite bancare care au apelat la facilitatea de suspendare a ratelor bancare în anii 2020 şi 2021, în contextul pandemiei COVID-19, după cum reiese din datele BNR.

Astfel, rata NPL la creditele de consum negarantate cu rate suspendate a ajuns la 16%, cu 10 pp peste NPL la cele fără această facilitate. La credite ipotecare standard cu rate suspendate NPL a fost 7% faţă de 2% la celelalte, iar la ipotecarele Prima casă cu rate suspendate NPL a urcat la 3,4% vs. 0,7%.

Din perspectiva sectorială, firmele din construcţii, utilităţi şi industria extractivă care au apelat la amânarea la plată a ratelor bancare au cele mai ridicate rate de neperformanţă, de peste 30%, potrivit BNR.

La nivelul întregului sistem bancar rata NPL totală a fost de 3,1% în martie. Impactul noilor moratorii asupra indicatorilor de calitate a activelor şi de solvabilitate a băncilor va fi influenţat semnificativ de tratamentul contabil care va fi aplicat creditelor care beneficiază de noi moratorii.

Totodată, actualul context de creştere a ratelor de dobândă, coroborat cu efectul capitalizării dobânzilor la creditele cu moratorii, este de natură să conducă la creşterea cuantumului ratelor datorate de debitori în viitor, ceea ce va cântări în decizia debitorilor de a apela la noul moratoriuî, potrivit BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO