Bănci și Asigurări

Normele noii legi a sistemului de creditare-economisire sunt gata, iar băncile pentru locuinţe îşi pot relua activitatea

Normele noii legi a sistemului de creditare-economisire...

Autor: Anelis Baciu

05.03.2019, 13:45 895

Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale au adoptat normele metodologice de aplicare a noii legi care guvernează sistemul de economisre-creditare, ceea ce înseamna că cele două bănci pentru locuinţe – BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru locuinţe, îşi pot relua activitatea de vânzare de produse. Noua lege a sistemului de econo­misire-creditare adoptată de Parlament la jumătatea lunii iunie 2018 şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la în luna iulie 2018.

Noutatea pe care noua lege o aduce constă în obligativitatea clientului de a justifica utilizarea în scop locativ a primei încasate de la stat şi a dobânzii aferente acesteia. În caz contrar, clientul nu va primi prima de la stat care a rămas la 25% din valoarea sumei economisite într-un an, dar nu mai mult de 250 de euro, adică echivalentul unui depozit de 1.000 de euro. Justificarea în scop locativ trebuie efectuată în maximum şase luni.

Noua lege se aplică doar contractelor noi, clienţii existenţi rămânând sub incidenţa vechii legislaţii care nu îi obligă să justifice prima de la stat.

Activitatea băncilor pentru locuinţe este blocată din septembrie 2015 de o investigaţie a Curţii de Conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au interpretat că cele două bănci pentru locuinţe au încălcat legea pentru că nu au cerut justificarea în scop locativ a primei de la stat, deşi în lege nu era prevăzută această obligaţie.

Totodată, inspectorii Curţii de Conturi apreciază că băncile pentru locuinţe au încălcat legea şi atunci când au acceptat intrarea în sistem a copiilor minori şi a vârstnicilor peste 65 de ani, întrucât aceştia nu s-ar califica pentru obţinerea unui credit. Legea prevedea însă posibilitatea intrării în sistem a oricărui cetăţean indiferent de vârstă, articol care a rămas neschimbat în legea nouă.

Diferendul dintre băncile pentru locuinţe şi Curtea de Conturi este clar şi urmează ca situaţia să fie clarificată de instanţa judecătorească. Prima etapă a fost câştigată de băncile pentru locuinţe, care au obţinut dreptul de a suspenda implementarea măsurilor prevăzute de Curtea de Conturi, măsuri care prevedeau recuperarea primelor acordate, în opinia inspectorilor, ilegal.

Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză băncilor pentru locuinţe în procesul cu Curtea de Conturi, judecătorii ajungând la concluzia că legislaţia actuală nu îi obligă pe clienţii care au economisit minum cinci ani să justifice utilizarea economiilor în domeniu locativ. Totodată, decizia Curţii clarifică faptul că accesarea unui credit este numai o opţiune a clientului, nu o obligaţie. Procesul nu este finalizat, o decizie finală fiind aşteptată de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, însă deocamdată nu există niciun termen pentru acest proces. Definitivarea procesului este esenţială pentru clienţii care au intrat în sistem după legislaţia veche, circa 600.000, iar o soluţionare favorabilă le-ar reconferi dreptul de a încasa prima de la stat, în prezent suspendat.

Modelul local de economisire-creditare este o transpunere a modelului german, care funcţionează de ani buni fără limitări în ţări precum Austria, Cehia sau Slovacia. El presupune economisirea timp de cinci şi prevede ca la finalul acestei perioade clientul are opţiunea accesării sau nu a unui credit.

Statul român a plătit peste 100 de milioane de euro pentru clienţii băncilor de locuinţe în ultimii zece ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO