Bănci și Asigurări

Noroc cu IT-iştii: Serviciile de telecomunicaţii şi serviciile informatice au redus deficitul de cont curent din primele patru luni din 2020 cu 21%, până la 1,8 miliarde de euro

Noroc cu IT-iştii: Serviciile de telecomunicaţii şi...

Autor: Iulian Anghel

16.06.2020, 00:05 1192

♦ România a înregistrat între ianuarie şi aprilie 2020 un deficit de cont curent de 1,78 miliarde euro, în scădere cu 21% faţă de nivelul de 2,25 miliarde euro din perioada ianuarie-aprilie 2019.

Însă nu balanţa comercială (import şi export de bunuri) este responsabilă pentru această ajustare, pentru că, în ciuda crizei, deficitul comercial a continuat să se adâncească, ci ceea ce se cheamă „veniturile primare“ (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii) şi „veniturile se­cundare“ (transferuri cu­rente private şi transferuri ale administraţiei publice).

„Soldul veniturillor primare şi secundare a fost mai mare pentru că, din cauza crizei, probabil mulţi români s-au întors din străinătate şi s-au întors cu nişte bani, dar şi pentru că au fost mai mulţi bani din fonduri UE“, comentează economistul-şef al Raiffeisen Bank Ionuţ Dumitru.

Baza de date a BNR arată şi că, pe zona de servicii, ceea ce se cheamă „Servicii de telecomunicaţii informatice şi informaţionale“ şi „serviciile informatice“ au avut contribuţii bune la reducerea deficitului de cont. Soldul pozitiv al serviciilor de telecomunicaţii a fost, în aprilie, de 336 mil. euro (faţă de 260 mil. euro în aprilie 2019), iar soldul pozitiv al serviciilor informatice a fost de 296 mil. euro, în aprilie, (faţă de 201 mil. euro în aprilie 2019).

„Probabil, din cauza gripei, mulţi oameni au stat acasă, au folosit aceste servicii, s-a importat mai puţin, s-a exportat mai mult şi, astfel, soldul pozitiv a crescut“, comentează Dumitru.

Excedentul balanţei comerciale cu servicii a crescut cu 18%, până la 3 mld. euro şi a ajustat deficitul de cont curent, pe ansamblu, cu 21%.

Balanţa veniturilor primare a înregistrat un excedent de 600 mil. euro, la patru luni, în creştere cu 230%, an/an. Excedentul balanţei veniturilor secundare s-a majorat la 498 mil. euro de la 34 mil. euro în perioada similară din 2019.

Pe celălalt taler al balanţei, deficitul ba­lan­ţei comerciale cu bunuri a crescut cu 17,4%, la 5,9 mld. euro. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat va­loa­rea netă negativă de 454 mil. euro (compa­rativ cu o valoare netă pozitivă de 2 161 mil. euro în perioada ianuarie – aprilie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 33 mil. euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 487 mil. euro.

„Raportul deficit de cont curent/PIB s-ar putea ajusta spre un nivel mediu anual de 2,3% în perioada 2020-2022“, comentează Andrei Rădulescu, director analiză macro­economică la Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO