Bănci și Asigurări

Nouă bănci în top 100 cele mai valoroase companii din România

Top 100 cele mai valoroase companii din România a ajuns la a zecea ediţie şi va apărea pe piaţă luna aceasta.

Top 100 cele mai valoroase companii din România a ajuns la a zecea ediţie şi va apărea pe piaţă luna aceasta.

Autor: Dana Ciriperu

24.11.2015, 00:05 1389
Sectorul bancar este marele câştigător al topului celor mai valoroase 100 de companii din România, realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, după ce valoarea băncilor de top a crescut în medie cu 60% în ultimul an, la 8 mld. euro, indice de creştere care nu a mai fost atins de nicio altă industrie prezentă în clasament.

ZF va premia astăzi cele mai valoroase companii din România în cadrul Galei ZF.

În top zece al celor mai valoroase businessuri din România se află şi două instituţii financiare, a căror valoare s-a apreciat cu 52%, respectiv 74% în clasamentul din acest an. La ediţia pre­ce­den­tă, doar BRD a prins un loc între cele mai valoroase zece afaceri din economia locală.

Top 100 cele mai valo­roa­se companii din România se află la ediţia a zecea şi este realizat de ZF împreună cu Cas­a de investiţii Capital Partners pornind de la indica­torii finan­ciari rapor­taţi de companii şi bănci pentru anul 2014 şi capi­tali­zarea bursieră în octombrie 2015 pentru companiile cotate.

Trei instituţii financiare au fost evaluate anul acesta la peste un miliard de euro. Cine sunt şi cum arată indicatorii lor financiari în ultimul an, aflaţi doar din a zecea ediţie a Top 100 cele mai valoroase companii din România.

Curăţarea de anul trecut a bilanţurilor s-a reflectat în scăderea portofoliilor de credite şi a activelor. Stocul creditelor populaţiei şi companiilor a scăzut la 212 mld. lei în decembrie anul trecut, fiind cu 6 mld. lei mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Revenirea pe profit a sistemului bancar a avut loc însă abia în acest an, după ce anul trecut s-au înregistrat pierderi record de circa 4,4 mld. lei (1 mld. euro), cu 20% peste pierderile cumulate din 2010, 2011 şi 2012 - ceilalţi trei ani din perioada de criză în care băncile s-au aflat pe minus. O excepţie a fost anul 2013, când s-a înregistrat un profit mic, de 49 mil. lei. În primele nouă luni din acest an profitul sistemului bancar a depăşit 2 mld. de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO