Bănci și Asigurări

Nouă bănci şi-au schimbat directorul general în ultimul an. Din sistemul bancar românesc au ieşit anul trecut patru bănci, numărul total al jucătorilor coborând la 36

Nouă bănci şi-au schimbat directorul general în...

Autor: Claudia Medrega

19.05.2016, 00:00 2712

Nouă bănci de pe piaţa românească, cea mai mare parte dintre ele plasate în a doua jumătate a topului după active, şi-au înnoit în ultimul an conducerea executivă, având în prezent noi directori generali.

BCR, Bancpost, Banca Car­pa­tica, Nextebank (Pa­tria Bank), ProCredit Bank, Crédit Agri­cole, Bank Leumi, Idea Bank, şi BCR Banca pentru Locuinţe şi-au schimbat CEO-ul în 2015 şi în primele luni din acest an.

Tonul schimbării a fost dat chiar de BCR, cea mai mare bancă din România. La conducerea BCR a ajuns în toamna anului trecut Sergiu Manea, 43 de ani, el fiind primul român pe care austriecii de la Erste au pariat să ducă banca înainte. Sergiu Manea i-a succedat lui Tomas Spurny, care a fost timp de trei ani şi jumătate CEO al BCR. Din 2008 încoace BCR a avut trei directori generali, respectiv Dominic Bruynseels, Tomas Spurny şi Sergiu Manea. Pri­vind retrospectiv, într-un deceniu An­dreas Treichl, şeful Erste Bank, a schim­bat cinci preşedinţi executivi la BCR.  Sergiu Ma­nea, un bancher tânăr, om de trezorerie, spe­cialist în pieţe financiare, care a trecut pe la BRD, ING, ABN Amro şi Uni­Cre­dit/Banca Austria, trebuie să aducă creş­te­rea de business pentru BCR, pierdută în anii de criză, şi nu ar trebui să piardă în man­da­tul lui prima poziţie în piaţă ocupată de BCR.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primul trimestru un profit net de 315 mil. lei, cu circa 8% sub nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut, în condiţiile în care venitul operaţional a fost în scădere din cauza diminuării câştigurilor din dobânzi. Anul trecut BCR a făcut profit contabil de 963,4 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO