Bănci și Asigurări

Noul contract colectiv de muncă din sectorul financiar-bancar creşte salariul minim brut la 3.300 de lei în instituţiile semnatare, de la 2.500 de lei

Noul contract colectiv de muncă din sectorul...

Autor: Cristina Bellu

12.04.2022, 13:27 712

Federatia Patronala a Serviciilor Financiare din Romania – Federatia FinBan, din care fac parte CPBR si Patronatul Leasingului si al Creditului (PLCR), anunţă semnarea unui nou contract colectiv de muncă, pentru o durata de doi ani, cu Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB).

Printre beneficii se regăsesc obtinerea unui salariu minim brut de 3300 lei, in crestere de la nivelul de 2500 de lei stabilit prin contractul colectiv precedent, semnat la finalul anului 2018.

Totodată, numărul de salarii compensatorii, în special pentru angajaţii cu vechime mai mare, va creşte. Astfel, pentru o vechime între 5 şi 10 ani, numărul de salarii compensatorii va creşte de la două la trei; între 10 şi 15 ani vechime, de la trei la cinci salarii, iar peste 15 ani vechime, angajaţii vor primi şase salarii compensatorii, faţă de nivelul anterior de 4 salarii.

„Consideram ca am obtinut drepturi minimale seminficative pentru colegii nostri, chiar in conditiile lipsei actuale de predictibilitate la nivelul economiei, ceea ce nu-i putin lucru”, spune Constantin Paraschiv, Presedintele FSAB.

În paralel a fost semnat si noul acord privind telemunca, care inlocuieste si abroga prevederile acordului similar incheiat la sfârşitul anului 2018, tinand cont de noile realitati tehnologice din domeniul digitalizarii, de legislatia privind datele personale ale angajatilor si de experienta si optiunile privind munca de la distanta dobandite in timpul pandemiei COVID 19, care a stimulat aceasta practica atat in randul angajatilor cat si al angajatorilor.

Celelalte beneficii aferente contractului colectiv de munca anterior semnat la finalul anului 2018 raman neschimbate, anunţă reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România.

Printre acestea se numara contabilizarea timpilor de deschidere şi închidere a unităţilor ca timp de lucru şi intră în programul de lucru de 8 ore, ajutor financiar pentru evenimente speciale., minimum 21 de zile lucrătoare concediu de odihna anual pentru 0-5 ani vechime in aceeasi unitate, 22 zile la peste 5 ani vechime, 3 zile libere pentru evenimente speciale.

„Semnarea acestui nou contract arată preocuparea membrilor noştri de a crea predictibilitate pentru colegii noştri, fiecare dintre entităţile noastre membre urmând să aplice principiile şi condiţiile din acest acord“, spune Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR şi membru al Consiliului Director al Federaţiei FinBan.

Instituţiile de credit membre CPBR care au participat la negocierile contractului colectiv sunt BCR, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, care împreună angajează peste 22.000 de salariaţi, adică aproape jumătate din numărul total de lucrători din sectorul bancar românesc.

Societăţile de leasing membre PLCR care au semnat contractul sunt BCR Leasing IFN S.A., BRD SogeLease IFN S.A., Raiffeisen Leasing IFN S.A. şi Unicredit Leasing Corporation IFN S.A.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO