Noul „şef“ al lui Mugur Isărescu este un neamţ

9 sep 2015 Autor: CătăIina Apostoiu

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, banca centrală a Germaniei, îl va înlocui pe francezul Christian Noyer în poziţia de preşedinte al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), un consorţiu de bănci centrale cu sediul în Basel, Elveţia. Weidmann îşi va începe mandatul de trei ani la BIS, cunoscută drept banca centrală a băncilor centrale, în noiembrie.

Neamţul este cunoscut ca un înverşunat critic al programului de achiziţii de obligaţiuni prin care Banca Centrală Europeană vrea să impulsioneze economia zonei euro, pe care-l consideră prea riscant. La conducerea Bundesbank, Weidmann s-a impus ca „domnul Nu” al Europei în discuţiile din jurul crizei din Grecia, opunându-se în special pachetelor de susţinere oferite băncilor greceşti. BIS este cea mai veche organizaţie financiară a lumii şi are ca membre 60 de bănci centrale reprezentând ţări din întreaga lume care, împreună, reprezintă aproximativ 95% din PIB-ul mondial.

Clienţii BIS sunt bănci centrale şi organizaţii internaţionale. Ca bancă, BIS nu acceptă depozite şi nu oferă servicii financiare persoanelor fizice sau companiilor. Banca are drept misiune promovarea stabilităţii monetare şi cooperării internaţionale. Boardul BIS, care se întruneşte de cel puţin şase ori pe an, este alcătuit din oficiali de top ai băncilor centrale din întreaga lume, incluzându-i pe guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney, preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedinta Fed Janet Yellen. Banca Naţională a României a devenit membră a BIS încă din anul înfiinţării, 1930.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2015

 
Cuvinte cheie:
mugur isarescu
, bundesbank
, banca centrala europeana
, jens weidmann
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide