• Leu / EUR4.7625
  • Leu / GBP5.4024
  • Leu / USD4.2638
Bănci și Asigurări

Noul şef al UniCredit a operat schimbări rapide în management în încercarea de a readuce încrederea investitorilor în bancă

Noul şef al UniCredit a operat schimbări rapide în management în încercarea de a readuce încrederea investitorilor în bancă

Autor: Cristian Hostiuc

26 iul 2016 1163

Jean-Pierre Mustier, francezul care a preluat conducerea grupului italian UniCredit, a operat marţi mai multe schimbări în managementul de top al băncii, în încercarea de a linişti investitorii şi de a readuce încrederea în grupul financiar, puternic atacat pe tema creditelor neperformante.

Mustier, un bancher de investiţii, l-a încluit pe directorul financiar şi pe cel operaţional, care vor părăsi cel mai puternic grup financiar italian. De asemenea, francezul a făcut şi alte schimbări, trecându-l pe o poziţie laterală pe fostul şef de corporate investement banking Gianni Franco Papa. 

Poziţia de director operaţional a fost împărţită în două, cei doi noi directori având ca mandat să reducă costurile, să simplifice procesele şi procedurile din cadrul băncii şi să aducă o mai mare transparenţă, a anunţat banca.

UniCredit are un nivel extrem de ridicat de credite neperformante, de peste 70 mld. euro, aproape o treime din împrumuturile acordate. De altfel, tot sistemul bancar italian este plin de credite neperformante, ceea ce pune în discuţie solvabilitatea marilor bănci, care ar avea nevoie de capital proaspăt pentru a face faţă rigorilor de prudenţialitate din Europa. 

De o lună de zile se discută şi varianta în care băncile italiene să fie salvate cu banii statului şi nu cu banii deponenţilor şi ai investitorilor, aşa cum sunt noile reglemntări.

UniCredit deţine şi o bancă în România, numărul cinci pe piaţă.

Grupul italian este şi cel mai mare jucător din Europa Centrală şi de Est, înaintea băncii austriece Erste. 

Noul CEO Jean-Pierre Mustier a declarat imediat după instalare că va vinde câteva active pentru a face rost de bani ca să întărească capitalul. 

Până în prezent planurile pentru România nu s-au schimbat, respectiv banca îşi va continua expansiunea. De asemenea, nici nu s-a pus problema unei eventuale vânzări. 

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7625
Diferență: 0,0378
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2638
Diferență: -0,0352
Ieri: 4.2653
Azi: 5.4024
Diferență: -0,6894
Ieri: 5.4399
Azi: 4.2211
Diferență: -0,1325
Ieri: 4.2267