Bănci și Asigurări

Nr. 2 în UniCredit: Am putea cumpăra banca potrivită

Nr. 2 în UniCredit: Am putea cumpăra banca potrivită

Roberto Nicastro, director general al UniCredit Group: Nu aş exclude o potenţială achiziţie în măsura în care ar apărea o oportunitate potrivită - aceasta fiind o chestiune de preţ şi de calitate a activelor. Creşterea în România reprezintă un obiectiv clar pe agenda noastră şi ne-ar plăcea să intrăm în top 3 la un moment dat.

Autor: Voican Razvan

06.06.2011, 23:54 3103

Grupul italian UniCredit, care controlează a şaptea bancă localădupă activele din 2010 - UniCredit Ţiriac Bank - începe să lase maimult loc de discuţie pentru varianta unei achiziţii ca alternativăla strategia clasică de dezvoltare a afacerilor prin creştereorganică, preţul şi calitatea activelor urmând să fie factoriideterminanţi pentru alegerea unei ţinte.

"Nu aş exclude o potenţială achiziţie în măsura în care arapărea o oportunitate potrivită - aceasta fiind o chestiune de preţşi de calitate a activelor. Creşterea în România reprezintă unobiectiv clar pe agenda noastră şi ne-ar plăcea să intrăm în top 3la un moment dat", a declarat Roberto Nicastro, director general alUniCredit Group şi "mâna dreaptă" a CEO-ului Federico Ghizzoni.

El a menţionat că UniCredit a văzut până acum câteva schiţe dedosare pregătite de bănci de investiţii privind potenţiale ţinte deachiziţie pe piaţa românească, însă doar cu titlu generic şi întermeni vagi.

"Nu ştiu să fi venit vreo bancă de investiţii cu un dosar ferm -«banca X este de vânzare, ce părere aveţi?»". Numărul 2 înmanagementul UniCredit a subliniat că abordarea variantei uneiachiziţii depinde de apariţia unei oportunităţi potrivite. "Dacă ede vânzare banca potrivită pentru noi, o putem cumpăra, dacă nu,preferăm să rămânem pe locul 7."

Este pentru prima dată când un înalt oficial al UniCreditelaborează astfel asupra scenariului unei achiziţii, după ce pânăacum discursul italienilor era centrat pe ideea de creştereorganică, avansând chiar un plan foarte ambiţios de deschidere apână la 300 de unităţi în următorii ani.

În prezent, UniCredit Ţiriac operează o reţea de 235 de unităţi.Banca a încheiat primul trimestru cu un profit net de 52 mil. lei(circa 12 mil. euro), calculat conform standardelor locale decontabilitate, în scădere cu 14% faţă de perioada similară a anuluitrecut. Italienii deţin active de 5,4 miliarde de euro (consolidatepentru bancă, societatea de leasing şi cea de credite de consum).Piaţa bancară locală este dominată de BCR (deţinută de grupulaustriac Erste), cu active de circa 16 miliarde de euro, iar pelocul doi se află BRD (parte a grupului francez Société Générale),cu active de circa 11 miliarde de euro.

În condiţiile unei pieţe care tot întârzie să crească,potenţialul de a lansa unităţi noi şi de a achiziţiona clienţi dela concurenţă este însă limitat, atingerea masei critice de clienţide retail (cel puţin un milion) putând deveni o luptă de lungădurată. Pe de altă parte, prelungirea recesiunii şi situaţiilespecifice cu care se confruntă diferite grupuri bancare prezente înRomânia au extins paleta potenţialelor achiziţii care ar putea fifăcute pe piaţa locală, astfel că un eventual cumpărător ar avea deunde alege. Rămâne în discuţie însă calitatea portofoliilor care arurma să fie preluate şi a căror evaluare justă se poate dovedidificilă atât timp cât relansarea economiei se produce foartelent.

În varianta menţinerii strategiei de creştere organică, Nicastrospune că UniCredit ar putea investi în România - ca ordin de mărime- între 50 şi 100 de milioane de euro în următorii doi-trei ani."Volumul investiţiilor depinde de oportunităţile care apar, nu estebătut în cuie. Vrem să ne creştem reţeaua."

Cât priveşte parteneriatul local cu Ion Ţiriac, care deţinecirca 44% din UniCredit Ţiriac Bank, oficialul grupului italianspune că nu întrevede nicio schimbare, iar relaţia cu omul deafaceri român "este excelentă".

"Schimbăm opinii despre viitor, dialogăm, nu întrevăd nicioschimbare." În acelaşi timp, Nicastro spune că obţinerea dedividende din România nu reprezintă o prioritate pentru italieni înetapa actuală.

"Există un timp pentru a investi şi altul pentru a culegeroadele. În România încă suntem în perioada de investire." El nu adorit să abordeze subiectul acţionarilor minoritari ai UniCreditŢiriac Bank, care deţin peste 4% din acţiuni, afirmînd că nu îieste familiar.

La nivel economic, UniCredit aşteaptă ca România să reia de-abinelea creşterea, considerând drept motoare potenţialeinvestiţiile străine directe, exporturile şi fondurile europene."Ştim că sunt clienţi care se gândesc să-şi înnoiască invesţiile înRomânia, infrastructura fiind un focus aparte. Fondurilestructurale pot juca rolul de catalizator", a declarat Nicastro,menţionând exemplul Poloniei, despre care crede că ar trebuiurmat.

"După reluarea creşterii economice, trebuie avut în vedere unmodel echilibrat între cerere internă, exporturi, investiţii îninfrastructură şi investiţii străine directe pentru a evitaacumularea de riscuri."

De altfel, UniCredit nu vede vreun motiv aparte de îngrijorarepe termen scurt privind România, contextul european fiind mult maiimportant.

"Cea mai mare preocupare nu este legată de situaţia României, cide măsura în care Europa în ansamblu îşi reia creşterea în modsolid, pentru că dacă nu se întâmplă aşa, şi România va fiafectată. România poate avea suişuri şi coborâşuri, însă noi nuavem o perspectivă negativă asupra ei, iar un investitor pe termenlung nu se lasă influenţat de o evoluţie economică negativă de opttrimestre."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO