Bănci și Asigurări

Nu e bine! Industria, comerţul şi serviciile cresc, construcţiile o ţin tot în jos

Nu e bine! Industria, comerţul şi serviciile cresc,...

Autor: Iulian Anghel

30.10.2018, 00:05 774

Majoritatea economiştilor aşteaptă în 2018 o creştere economică de 3,5 - 4%, în vreme ce guvernul mizează încă pe o creştere de 5,5%. Activitatea economică în principalele ramuri dă credinţa că un avans al PIB spre 4% este posibil.

Activitatea în  industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi serviciile va creşte în continuare, în vreme ce construcţiile îşi vor continua declinul – acestea sunt aşteptările managerilor întreprinderilor, relevate de ancheta de conjunctură pentru octombrie - decembrie publicată luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, industria prelucrătoare – care se pregăteşte pentru un al doilea an foarte bun – va creşte şi în următoarele trei luni (sold conjunctural 6%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural 36%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra scădere (sold conjunctural 20%).

Tot în industria prelucrătoare, estimarea este că numărul de salariaţi va rămâne relativ stabil, soldul conjunctural fiind de minus 1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural 8%).

În comerţul cu amănuntul, managerii estimează până în decembrie o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural 13%). Numărul de salariaţi va creşte în comerţ (sold conjunctural 18%), dar şi preţurile (sold conjunctural 24%).

În servicii, cred managerii, cifra de afaceri va creşte moderat în următoarele trei luni (sold conjunctural 9%). Tot aici este estimată o stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 3%), în vreme ce preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 4%).

În schimb, în construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural 15%). Managerii aşteaptă şi o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii (sold conjunctural 10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural 9%).

Potrivit metodologiei INS, soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

iulian.anghel@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO