Bănci și Asigurări

Nu e de râs: cine vrea să împrumute Germania trebuie să se aştepte la dobânzi negative

Nu e de râs: cine vrea să împrumute Germania trebuie...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.06.2019, 23:56 260

Ultima picătură de randamente pozitive din marea de obli­gaţiuni germane este în pericol să dispară. Yieldurile ti­tlu­rilor cu scadenţa la 30 de ani intrând pe teritoriul negativ ar fi o premieră pentru marile pieţe ale datoriilor, febra glo­bală pentru obligaţiuni trimiţând sub zero toate randamentele ger­mane pen­tru maturităţi de până la 20 de ani , scrie Bloomberg.

Este posibil să fie nevoie de doar o deteriorare în plus a relaţiile comerciale dintre SUA şi China, de o creştere a riscurilor politice sau de mai multe semnale din partea  Băncii Centrale Europene că urmează o nouă rundă de stimulare pentru a aduce întreaga curbă în teritoriul negativ. Impactul ar putea fi larg.

Aceasta poate însemna că asigurătorii şi fon­du­rile de pensii sunt obligaţi să cumpere datorii cu ran­da­mente negative din cauza necesităţii de a menţine portofolii cu rating de credit ridicat.

Tendinţa îi va împinge, de asemenea, pe traderi spre active financiare mai riscante, dar cu randament mai mare, cum ar fi obligaţiunile italiene, emise de companii sau de guvernele economiilor emergente. Marea de yielduri negative germane este un alt semnal al aşa-nu­mitei „japonificări“ a Europei, unde creşterea economică, in­flaţia şi randamentele obligaţiunilor pe termen lung sunt jos.

„Dacă m-aţi fi întrebat în urmă cu doar două săptămâni de posibilitatea ca randamentele obligaţiunilor germane cu scadenţa la 30 de ani să se ducă sub zero, mi-ar fi luat câteva zile să mă opresc din râs“, spune Luke Hickmore, administrator de fonduri la Aberdeen Standard Investments.

„Acum, se pare că am realizat trecerea la un mediu de piaţă complet diferit, cu randamente care vor testa mai multe minime şocante şi cote negative în diferite părţi ale lumii. Semnificaţia este uriaşă.“

Valoarea obligaţiunilor la nivel global cu randamente negative a crescut la nivelul record de 12.500 de miliarde de dolari săptămâna trecută după ce preşedintele BCE Mario Draghi a transmis cel mai clar semnal de până atunci că instituţia ia în considerare reduceri ale dob‚nzilor şi măsuri de relaxare cantitativă. Draghi s-a alăturat astfel şefilor Rezervei Federale americane şi ai altor bănci centrale  care evocă posibilitatea relaxării politicii monetare pentru a lupta cu pericolele care ameninţă creşterea economică globală.

Germania avea la sfârşitul săptămânii trecute doar şase tipuri de obligaţiuni convenţionale dintr-un total de 57 care încă ofereau un randament pozitiv pe o piaţă de 750 de miliarde de euro, toate cu scadenţe  de peste 20 de ani. Acest lucru va face mai greu pentru cea mai mare economie europeană să reziste tentaţiei de a creşte cheltuielile bugetare având în vedere că guvernul de la Berlin practic este plătit pentru a o face într-un moment în care Comisia Europeană se luptă cu Italia pentru a o disciplina fiscal.

„Dacă nici acest lucru nu-i încurajază  să se împrumute mai mult şi să cheltuiească, atunci nu ştiu ce poate“, a declarat Kacper Brzezniak, strateg financiar la Allianz Global Investors. „Sincer, chiar acum, dacă aş fi ministerul de finanţe german, aş emite obligaţiuni şi aş cumpăra datorii italiene.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO