Bănci și Asigurări

Nu sunt banci, dar au dat credite de 9,2 mld. euro

Nu sunt banci, dar au dat credite de 9,2 mld. euro

Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania: Anul trecut cresterea a fost peste asteptari. Acum as avea o atitudine temperata, avand in vedere tendinta de crestere a costurilor de finantare si de refinantare.

25.07.2008, 18:43 24

Pana acum, BNR publica date privind aceste institutii doar in Rapoartele anuale asupra Stabilitatii Financiare. Potrivit bancii centrale, IFN-urile aveau in martie un sold al creditelor acordate de 28,26 miliarde de lei (7,6 miliarde de euro). Astfel, IFN-urile au ajuns sa reprezinte 17% din creditul neguvernamental acordat de sectorul bancar, care era in martie de 164,6 de miliarde de lei (44,2 miliarde de euro).
Datele din Raportul BNR pe anul trecut arata ca in Registrul General erau inscrise 218 institutii, dintre care 38 au fost trecute in Registrul Special, avand operatiuni semnificative. Banca centrala nota ca IFN-urile din Registrul Special au concentrat anul trecut 90% din creditele acordate pe aceasta piata. Creantele IFN-urilor totalizau la sfarsitul anului trecut 23 de miliarde de lei (6,4 miliarde de euro).
Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), spune ca industria va fi afectata de cresterea dobanzilor.
"Anul trecut cresterea a fost peste asteptari. Acum as avea o atitudine temperata, avand in vedere tendinta de crestere a costurilor de finantare si de refinantare", a comentat pentru ZF Ahciarliu.
Ea considera ca piata IFN-urilor nu va fi impulsionata de introducerea noilor reglementari ale BNR privind creditarea, in conditiile in care acestea vor avea efecte direct sau indirect si asupra acestor jucatori. De altfel, implementarea acestor reglementari reaprinde discutiile privind tratarea diferentiata a IFN-urilor in functie de Registrul in care sunt inscrise. BNR nota in Raportul Anual pe 2007 ca pentru institutiile din Registrul Special "a fost stabilit un cadru de gestionare si monitorizare a riscului de credit asemanator celui aplicabil institutiilor de credit".
Piata IFN-urilor a fost reglementata in urma cu circa trei ani, aceste firme fiind obligate sa obtina avizul BNR pentru a-si continua activitatea. Procesul de inregistrare si autorizare s-a prelungit insa peste asteptarile initiale. IFN-urile inregistrate in Registrul General sunt obligate sa raporteze trimestrial catre BNR date privind operatiunile derulate, iar acum banca centrala publica pentru prima oara aceste statistici. Casele de amanet si cele de ajutor reciproc, in numar de peste 4.300, sunt inscrise intr-un Registru de Evidenta, nefiind obligate sa faca raportari catre BNR, datorita dimensiunilor foarte reduse.
Din punctul de vedere al activelor detinute, IFN-urile din Registrul General reprezinta 13% din sistemul bancar. Adriana Ahciarliu spune ca la sfarsitul anului trecut ponderea era de circa 11%, potrivit datelor agregate de ALB. La sfarsitul lui 2005, IFN-urile detineau active de 12,18 miliarde de lei (echivalentul a 3,3 miliarde de euro), reprezentand 9,5% din activele sistemului bancar, potrivit unei prezentari de atunci a prim-viceguvernatorului Florin Georgescu.
Spre deosebire de banci, care trebuie sa constituie rezerve minime din sumele atrase, IFN-urile pot sa plaseze o proportie mai mare din fonduri direct in credite acordate clientilor, astfel ca ponderea lor in credite este mai mare decat cea in active.
Majoritatea sumelor acordate de catre IFN-uri au mers catre populatie, insa raportul exact nu este prezentat de catre BNR si nu poate fi calculat, in conditiile in care sumele cele mai mari sunt inscrise in segmentele "leasing" si "activitati multiple de creditare", unde activeaza IFN-uri care deservesc atat clienti individuali, cat si companii.
Astfel, aproape doua treimi din active sunt concentrate de firmele inscrise la categoria "activitati multiple de creditare", cu un total de 22,2 mld. lei (5,9 mld. euro).
In aceasta categorie figureaza jucatorii mari de pe piata creditelor de consum, precum Cetelem (controlata de BNP Paribas), BRD Finance, Ralfi sau EFG Retail Service. Tot in aceasta categorie sunt inscrise si companiile de leasing mari, precum UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing, Porsche Leasing, BRD Sogelease, Volksbank Leasing sau Motoractive.
Aproape o treime din activele IFN-urilor sunt concentrate in operatiunile de leasing, cu un total de 10,8 mld. lei (2,9 mld. euro). Societatile care deruleaza operatiuni de microcreditare aveau in martie afaceri de numai 29,2 mil. lei (7,8 mil. euro).
In Registrul General al BNR sunt inscrise sapte astfel de companii.
In cazul operatiunilor de factoring activele ajunsesera in martie la 5,4 mil. lei. La BNR este inregistrata o singura companie in categoria operatiunilor de factoring - Direct Factor.
Totusi, pe piata exista mai multe firme independente care deruleaza astflel de operatiuni, printre care Compania de Factoring (detinuta de Banca Transilvania si Intermarket Bank din Austria), ING Commercial Finance sau Sterling Factor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO