Bănci și Asigurări

Nu vor să mai rişte: băncile din România au în continuare o solvabilitate extrem de ridicată

Nu vor să mai rişte: băncile din România au în...

Autor: Claudia Medrega

13.09.2019, 00:07 1722

În S1/2019 rata de solvabilitate era de 19,6%, dublu faţă de cât cere BNR

Indicatorul de solvabilitate - un indicator important analizat de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o bancă - a coborât la sfârşitul primului semestru (S1) din 2019 la 19,6%, dar se menţine peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există în continuare spaţiu pentru creşterea creditării.

Creditul privat total a început anul 2019 cu o creştere anuală surprin­ză­toare de 8,4%, în condiţiile limitării gradului de îndatorare al populaţiei şi aplicării taxei bancare, pentru ca la finalul lunii februarie ritmul anual să în­cetinească uşor, la 8%, iar în martie să coboare până la 7,7%, pas de creş­tere care s-a menţinut şi în aprilie şi mai. Ulterior, viteza creditării s-a mai tem­perat, coborând în luna iunie la 7,1%. Nivelul indicatorului de solvabi-litate din primul semestru este mai mic atât comparativ cu cel înregistrat în S1/2018, cât şi faţă de nivelul de la finele anului 2018, când depăşea 20%.

La nivelul întregului sistem bancar, rata de solvabilitate, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile raportat la active ponderate în funcţie de risc, a ajuns la sfârşitul anului trecut la un vârf de 20,71%.

BNR le-a cerut băncilor începând din 2009 să menţină permanent o rată a solvabilităţii de cel puţin 10%, peste limita minimă în vigoare conform regle­mentărilor europene, care se situează la 8%. Acţionarii străini au răspuns solicitărilor băncii centrale de majorare a capitalului, menţinând ratele de solvabilitate în limite legale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO