Bănci și Asigurări

Numărul băncilor care permit plăţi instant a urcat la 8 după ce Raiffeisen şi BRD au intrat în sistem. Când vor ajunge şi celelalte 26 de bănci să adopte acest sistem?

Numărul băncilor care permit plăţi instant a urcat la...

Autor: Mircea Nica

13.09.2022, 00:07 7055

Raiffeisen Bank şi BRD au aderat în ultima săptămână la sistemul de plăţi instant administrat de Transfond, prin care clienţii pot transfera în câteva secunde banii dintr-un cont bancar în altul, la altă bancă, doar dacă ambele bănci care sunt angajate în acea tranzacţie au sistemul de plăţi instant implementat.

Prin urmare, doar între 8 bănci din cele 34 de pe piaţa locală clienţii se pot face plăţi instant. Ce se întâmplă cu celelalte 26 de bănci care nu permit plăţile instant? De ce acestea nu se grăbesc? „În primul rând dorinţa de a face profit împiedică băncile să adere la sistemul de plăţi instant pentru că ele stau pe banii clienţilor până când clienţii îi transferă. În al doilea rând sunt şi anumite probleme tehnice. La transferurile instant mai pot apărea diverse fraude, iar pentru bănci este mai sigur să aibă un timp mai lung în care banii să stea pe conturile lor“, a spus economistul Dragoş Cabat.

Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen şi CEC Bank sunt 5 din cele 10 cele mai mari bănci care permit acum plăţi instant, în timp ce Libra Internet Bank, Vista Bank şi Patria Bank sunt bănci care se află în top 20 cele mai mari bănci cu sistemul de plăţi instant implementat.

În ceea ce priveşte primele 10 cele mai mari bănci din sistemul bancar, pe lângă ING Bank, nici UniCredit, Alpha Bank, OTP Bank şi Eximbank nu au aderat încă la sistemul de plăţi instant.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO