Bănci și Asigurări

Numărul bancnotelor false depistate anul trecut s-a dublat

Numărul bancnotelor false depistate anul trecut s-a dublat

Autor: Ciprian Botea

29.06.2015, 00:03 252

BNR a descoperit anul trecut un număr de peste 2.600 de bancnote în lei false, dublu faţă de nivelul din 2013, când se înregistrase o diminuare dramatică a fenomenului falsificării de bancnote.

Valoarea totală a bancnotelor neautentice descoperite anul trecut a fost de circa 250.000 de lei, potrivit datelor din raportul anual al BNR.

Valoarea falsurilor expertizate de BNR a crescut într-un ritm uşor mai redus decât cel înregistrat de numărul bancnotelor neautentice, semn că a crescut mai rapid numărul cazurilor de bancnote de valoare mică falsificate. Tendinţa este contrară celei înregistrate în anul anterior. Numărul de falsuri la un milion de bancnote autentice a fost de 2,4 bucăţi.

Totuşi, cea mai falsificată bancnotă a rămas cea de 100 de lei, cu un număr de peste 1.700 de exemplare, adică două treimi din total. Ponderea bancnotelor de 100 de lei falsificate în 2013 se apropia de trei sferturi din total. Aceasta a fost urmată, la fel ca în 2013, de bancnotele de 50 şi 200 de lei, cu 670 şi respectiv 190 de unităţi.

„Din numărul total de bancnote false, 229 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar 2.402 au fost depistate în circulaţie“, potrivit raportului anual al BNR.

Sub 800 de bancnote ajunseseră în piaţă în 2013. De obicei, falsurile sunt realizate pe hârtie cerată (nu polimer ca în cazul bancnotelor tipărite de BNR), cu imitarea într-un mod rudimentar a ferestrei transparente.

BNR nu a mai depistat direct nicio bancnotă falsă în ultimii trei ani, toate falsurile fiind descoperite în piaţă. De exemplu, 33 de bancnote cu o calitate grafică bună reuşiseră să treacă de filtrele băncilor în 2011, fiind descoperite direct de BNR cu ocazia procesării numerarului depus de instituţiile de credit.

Anul trecut a crescut numărul bancnotelor euro false descoperite în circulaţie pe teritoriul României. Astfel, au fost expertizate de BNR un număr de 2.607 falsuri, în creştere cu aproape 3% faţă de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO