Bănci și Asigurări

Numărul caselor asigurate obligatoriu a scăzut în octombrie pentru prima oară în acest an

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

13.11.2014, 00:00 87

Portofoliul PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, cuprindea la finalul lunii octombrie 1,54 de milioane de poliţe, în scădere cu aproximativ 2% faţă de septembrie. Octombrie este prima lună în care numărul poliţelor s-a redus, pe parcursul anului existând în general o tendinţă de creştere, în contextul unor modificări legislative.

Deşi octombrie a fost prima lună în care numărul locuinţelor asigurate s-a contractat, acestea se opriseră din creştere încă din septembrie (când au stagnat), după ce la începutul anului urcaseră lunar cu până la câteva sute de mii de euro. Astfel, la finalul lunii septembrie, PAID avea un portofoliu de 1,57 milioane de locuinţe asigurate, nivel similar cu cel de la finalul lunii august. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul poliţelor este totuşi de circa 3 ori mai mare.

Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, produse din cauze naturale şi numai în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. PAID a fost înfiinţată în 2009 şi este deţinută de un număr de 12 companii de asigurări, care au participaţii cuprinse între 5,5% şi 15% din capitalul societăţii.

Compania PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi este controlată de Astra, Groupama şi Gothaer, fiecare cu 15%, Generali - 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe şi Uniqa deţin câte 5,5% din acţiuni. Andra Oprescu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO